Nyheter

Wingårdhs jobbar vidare med hög närvaro – bjuder in exjobbare till kontoret

10 december 2020

Wingårdhs efterlyser studenter från HDK eller Chalmers som vill göra sina examensarbeten på plats på arkitektkontoret i Göteborg.
– Vi vill skapa en kontaktyta i tider då det är svårt att ta in praktikanter, säger Gert Wingårdh.

Annons
Foto Tomas Boman/SVT

Gert Wingårdh på huvudkontoret i Göteborg. Bilden är från SVT:s dokumentär Gert Wingårdhs Nobelhus.

Bakgrunden till inbjudan till studenterna är de tuffare tiderna som nu råder i branschen.

– Vi har skurit i vår organisation och sitter med lite för stora lokaler. Och när man just skurit ner tar man inte in praktikanter. Då tänkte vi att vi ändå kan få kontakten med studenterna genom att låta dem sitta hos oss när de gör sina examensarbeten, säger Gert Wingårdh.

Han understryker att syftet inte är att använda exjobbarna som arbetskraft. Kontakten är det viktiga och studenterna får tillgång till kontorets utrustning med datorer, skrivare, kaffe och så vidare.

Annons

– Det blir win-win, säger Gert Wingårdh.

Och som det ser ut nu kommer exjobbarna inte att bli ensamma på kontoret. Trots coronapandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, är det hög närvaro på Wingårdhs i Göteborg.

– Vi har varit där i stor utsträckning, ja. I Göteborg har vi rymliga lokaler fördelade på flera våningsplan och med flera avskilda rum, så det är lättare att hålla avstånd där än i de mer öppna lokalerna vi har i Stockholm. I Stockholm är det bara sex till åtta personer av de 50 anställda som är på plats. I Malmö har vi mest unga medarbetare och där är också de flesta på plats, säger Gert Wingårdh.

Samtidigt säger han att personer i riskgrupp har ”hållit sig hemma”.

Vilket är alltså budskapet från ledningen, att man bör eller att man får jobba hemifrån?

– Det bygger på 100 procents frivillighet. Självklart får man jobba hemifrån om man vill men många väljer att inte göra det. Och vi tycker att vi löser uppgifterna bättre när vi kan jobba tillsammans på plats, säger Gert Wingårdh.

Annons

Gert Wingårdh ser inte distansarbetet som något positivt att hålla fast vid efter pandemin.

– Det är svårt att bedriva vårt arbete på distans. Det är så mycket lättare att slänga frågor till varandra när alla är på plats. Så här som vi har det nu vill vi inte jobba, distansarbete är inte framtiden för vår del, säger Gert Wingårdh.

Tanken är att ta in totalt tre studenter som får sitta på kontoret med sina examensarbeten. Ansökningstiden går ut den 23 december och hittills har det kommit in mellan 15 och 25 ansökningar.

– Gensvaret har mest varit positivt. En som nyss praktiserat hos oss har redan fått en av platserna. Vi går igenom ansökningarna efter jul och hoppas ha exjobbarna här i februari, säger Gert Wingårdh.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel