Nyheter

Cobe vinner tävlingen om Lunds nya publika science center

4 juli 2019

Danska Cobe architects bågformade träbyggnad i två våningar lyckades bäst med att övertyga juryn. Meeting science heter vinnarförslaget som ska ligga i stadsdelen Science village i Lund.

Annons
Annons

Stadsdelen som ligger i den nordöstra delen av Lund ska när den är färdig ha plats för omkring
5 000–10 000 arbetsplatser. Enligt juryutlåtandet ska science centret fungera som ett fönster mot den mer stängda forskningsverksamheten i området. 

Genom att placera ett grönstråk i mitten av centret vill det danska kontoret bjuda in allmänheten och sudda ut gränsen mellan byggnadens inre och yttre. Juryn hyllar tilltaget och skriver att gården har släktskap med nyare lundensisk typologi och dess inbjudande innergårdar.

I Cobe:s förslag är byggnaden konstruerad av prefabricerade limträbalkar och korslimmat trä. 

Annons
Annons

Den rektangulära byggnaden består av två våningar och har ett glasat entréplan, 

Innergården är utmärkande för Cobe architects förslag och uppskattas av juryn. Foto: COBE Architects Illustration: COBE Architects

I sitt omdöme skriver juryn att: “Meeting science kan ses som en nytolkning av en etablerad modernistisk typologi. Ett välkänt exempel är Villa Savoie av Le Corbusier.” 

Juryn konstaterar att Meeting science, liksom övriga tävlingsbidrag, överstiger budget. Det betyder att Cobes förslag måste krympa med 25–30 procent, vilket juryn ser som möjligt. 

Samtliga fyra projekt får också bakläxa för deras hållbarhetstänk. En besviken jury slår fast att beskrivningarna: “… med några få undantag är fyllda av floskler och saknar i flera fall relevans”.

Vinnarteamet:

Cobe architects: Dan Stubbergaard, konstnärlig ledare, Eik Bjerregaard, projektledare, Tonny Jensen, projektledare, Simon Sjökvist, arkitekt, Greta Tiedje, arkitekt, Margareta Nutfulina, arkitekt, Rasmus Lassen, arkitekt, Dorte Westergaard, arkitekt, Turid Ohlsson, arkitekt, Victoria Yu, praktikant, Andreas Ohrt, praktikant, Francisco José Gómez Tirado, visual artist.

Annons
Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel