Gå till innehållet

Virtuella konferenser om arkitektur löper parallellt med COP26

Arkitektur och byggande tar plats på klimatmötet i Glasgow trots det ovanligt låga antalet deltagare, men mycket av påverkansarbetet sker digitalt.

Klimatmötet i Glasgow, COP26, är i gång, i år med både färre deltagande längder och personer på plats. Aktörer som lyfter frågor om arkitektur och byggande försöker få utrymme i debatten om klimatet, men många evenemang sker inte fysiskt på plats, utan som sidoarrangemang eller digitala events.

Sara kulturhus lyfts fram som ett av 17 exempel på en hållbar byggnad med hög arkitektonisk kvalitet i den virtuella utställningen Build better now som visas under hela klimatmötet. Utlysningen och utställningen har arrangerats av brittiska rådet för hållbar arkitektur, UK green building council, som har genomfört utlysningen och urvalet med stöd av 100 partners.

Tidningen New York Times arrangerar under samma period en digital klimatkonferens kopplad till konstinstitutionen SWG3 arts center i Glasgow. Det virtuella rummet för konferensen utgörs av den virtuella installationen Conference of trees, av den brittiska designern Es Devlin. Antalet träd och plantor i det virtuella rummet symboliserar de 197 parter som skrev under FN:s ramkonvention om klimatförändringar som började gälla 1994.

Es Devlin har velat belysa klimatfrågorna genom att måla upp sin önskade effekt av klimatmötet, att alla städer i världen den 1 november 2036 ska ha bytt alla parkerade bilar mot träd. I exemplet London innebär det att tre miljoner parkerade bilar har bytts ut till lika många träd. I visionen har alla världens ledare under klimatmötet 2021 enats om en rad åtgärder för att minska utsläppen och förbättra livet i städerna. Dessutom har arkitekter och designer skrivit under en ed om att aldrig skada planeten genom sin praktik.

Es Devlins trädinstallation var också den första av en del av tidskriften Dezeens digitala festival där de presenterar 15 manifest för framtiden. Varje dag under klimatmötet 31 oktober–12 november presenteras olika visioner för hur världen kan bli bättre om 15 år. Syftet är att visa betydelsen av kreativitet och design för att skapa lösningar på världens klimatproblem. Varje deltagare har också krivit ett manifest som publiceras på hemsidan Dezeen. Den 8 november presenteras en vision av Space popular som består av arkitekterna Fredrik Hellberg och Lara Lesmes.

Digitala evenemang under COP26

Build better now är en utställning med hållbar arkitektur, arrangerad av UK green building council.

Conference of trees är en installation som rymmer en digital konferens om klimatfrågor, arrangerad av The New York times i samarbete med SWG3 arts center  i Glasgow.

Nättidskriften Dezeen har bjudit in 15 arkitekt- eller designföretag att måla upp en vision om hur hållbara städer ser ut år 2036. Visionerna och manifest presenteras varje dag på Dezeen 15 digital festival.

Den 4 november arrangerar den internationella arkitektorganisationen UIA ett seminarium om biobaserad design. Eventet fortsätter/upprepas den 9, 16, 23 and 29 november.

Mer att läsa