Nyheter

Vinnaren i Lund vill bevara Stadshallens arv

4 juni 2019

Vinnarförslaget till framtidens stadshall i Lund heter The stage is set.
– Jag tror att vi hittade rätt balans samtidigt som vi vågade ta de viktiga extra stegen, säger Rebecka Wijk, White arkitekter.

Annons
Annons
Illustration White arkitekter

White arkitekter vill förvalta Klas Anshelms original och samtidigt göra Stadshallen till en mer publik plats för Lundaborna.

Lunds stadshall ritades av Klas Anshelm och stod klar i slutet av 1960-talet. Nu är den i behov av upprustning. Till den allmänna projekttävling kom det in 60 förslag och enligt juryn var det White arkitekters The stage is set som utmärkte sig mest.

“Med ett konsekvent genomfört grepp skapas en generös palett av robusta lösningar som tillåter både anpassning och framtida utveckling”, skriver juryn i motiveringen.

Rebecka Wijk är ansvarig arkitekt och säger att det var en utmaning att hitta rätt balans mellan modernisering och respekt för originalet.

Annons
Annons

– Vi vill inte göra för stora ingrepp. Samtidigt måste byggnaden förses med ny teknik och tillgänglighetsanpassas. Det går inte att göra för lite, då blir inte stadshallen den mötesplats vi vill att den ska vara. Vi har försökt närma oss Anshelms arkitektur med respekt, säger hon.

White arkitekter satsar bland annat på att:

  • Göra en utescen som aktiverar hela Stortorget. Scenen ska vara tillgänglig för allmänheten men också erbjuda en möjlighet för stadshallen att flytta ut sina konserter.
  • Skapa ett sammanhängande publikt rum på entréplan som binder samman och aktiverar gatu- och stadsrummen runt hela byggnaden.
  • Plocka bort garaget från källarvåningen och tillföra garderob samt scen till stadshallen.
  • Exponera stadshallens innehåll utåt med hjälp av glasgångar mellan huvudbyggnaden och den servande byggnaden som bland annat ska fungera som backstageområde.

En viktig poäng med den nya stadshallen är att knyta ihop entréplanet med stadsrummet runtomkring.

Samtidigt som det tillkommer en hel del nytt har kontoret valt att förvalta det som redan fungerar bra. Fasaden kommer till exempel inte utsättas för några större ingrepp. 

På våningsplan två vill White med hjälp av mindre åtgärder förstärka det befintliga och på så vis förvalta Klas Anshelms arv. 

– Vi kommer så långt som möjligt att försöka återställa den, ta bort det som tillkommit och förvanskat den genom åren. Vi är jätteglada och stolta över det här projektet. Det känns kul att äntligen få prata om det, säger Rebecka Wijk.

Annons
Annons
Teamet bakom vinnarförslaget

Oskar Nordström

Anna von Gegerfelt

Rebecka Wijk

Erik Järinge

Anton Andersson

Gå till nästa artikel