Nyheter

Vice vd:n gillar att ta tåget

12 april 2019

Carl Bäckstrand tillbringar normalt cirka tio timmar i veckan på tåget. Hans experiment att ta tåget till fastighetsmässan Mipim i Cannes gav mersmak också för de längre jobbresorna.

Annons
Foto Emelie Asplund

En vanlig vecka kliver Carl Bäckstrand av tåget i Göteborg klockan nio på morgonen. Resan började i taxin från Lidingö klockan 05.15 för att hinna med tåget från Stockholms central 05.53. ”Det blir en hel del privattid som går åt för tågresorna också men jag räknar in upplevelsen”, säger han.

– Jag ska inte slå mig för bröstet, jag flyger också i tjänsten ibland, nyligen var jag i Kanada. Men för mig är det självklart att ta tåget inom Sverige och nu börjar jag tänka att det är tåget som gäller även om man ska till Tyskland och även längre i Europa. Jag har vidgat min syn på vad som är rimligt, säger Carl Bäckstrand.

Som vice vd på White arkitekter reser han mycket i tjänsten och de återkommande resorna mellan Stockholm och Göteborg gör han alltid med tåg, i enlighet med företagets resepolicy. Men när det var dags för Mipim i Cannes bestämde han sig för att pröva hur det skulle funka att ta tåget även dit.

– Jag kontaktade vår vanliga resebyrå och då skulle resan bli väldigt lång och kosta 16 000 kronor, det lät inte rimligt. Men när jag kontaktade en annan resebyrå som specialiserat sig på tågresor visade det sig att den kunde ta 24 timmar från Köpenhamn och kosta 5 800 kronor tur och retur, berättar han.

Annons

Efter ett arbetsmöte i Malmö åkte han vidare till Köpenhamn och tog ett sent eftermiddagståg till Hamburg. Där klev han på ett nattåg klockan nio och vaknade i Offenburg i södra Tyskland, något försenad. Efter några ombokningar på grund av förseningen kunde han ta sig vidare till Strasbourg, byta i Paris och så vidare till Cannes.

– Det tog lite längre än 24 timmar men det funkade. Man får se mycket av Europa och det går bra att jobba på tåget. Och utvecklingen av tågsystem och synkningar går snabbt nu, säger Carl Bäckstrand.

Carl Bäckstrands FEM tips för tågresan:
  1. Anlita rätt resebyrå. I dagsläget finns en i Kalmar och en i Alingsås.
  2. Se till att boka med ordentlig ställtid vid tågbytena, så att du har marginaler.
  3. Ladda batterierna och ha med powerpack, det finns inte el på alla sträckor.
  4. Ta med läs- eller skrivjobb som du kan utföra de stunder uppkopplingen blir svajig.
  5. Ha med en god bok och unna dig att också koppla av ibland.

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel