Nyheter

”Vi vill ge också de fattiga bra arkitektur och design”

12 februari 2020

Kelly Alvarez Doran från Mass design group vill skörda arkitekturen direkt från platsen. 

Annons
Foto Jonas Malmström

Kelly Alvarez Doran föreläste på Stockholm Furniture and light fair i februari.

När den enda vägen för att ta sig till tomten för den nya skolan som skulle byggas i byn Ilima i Kongo var en 55 kilometer lång stig genom djungeln så blev byggprocessen därefter.

– Ilima är en av de mest isolerade byarna i världen. Vi tog med oss verktyg och spik på mopeder, allt byggmaterial togs ifrån området.

Bygget av Ilima school I Kongo leddes av Mass design group I samarbete med African Wildlife Foundation och Arup Engineers. Foto: Mass design group

Annons

Den kanadensiska arkitekten Kelly Alvarez Doran från Mass design group visar bilder av möbler som tillverkades för skolan i Ilima, stommar tillverkade av återanvänd metall klädda med träslanor i en lokal flätteknik. När företaget senare ritade en jordbruksskola i Rwanda var 96 procent av materialen och 98 procent av arbetskraften från trakten. Ett stort antal av de anställda arkitekterna på kontoret i Kigali i Rwanda är från olika delar av Östafrika. Att arbeta lokalt är en viktig del av förtagets arbetssätt.

– Att bygga hållbart handlar inte bara om material utan också om mänskliga aspekter. Det ekologiska fotavtrycket måste ses tillsammans med det humanistiska handavtrycket, säger han.

Kelly Dogan har tidigare bott fem år i Rwanda och på kontoret i Kigali i Rwanda är 40 procent av de 110 anställda från landet. Idag är Mass design group ett av de största arkitektföretagen i Östafrika och de har också startat African design center.

– Vi har tillbringat mycket tid på platsen för att förstå kulturen. Men det är klart, den koloniala problematiken finns alltid där, att vi kommer dit och talar om för dem hur de ska göra. Men vi utgår alltid från material och byggnadstraditioner på platsen.

När han först kom till Rwanda såg han saker som hur den naturliga ventilationen fungerade i landets äldre byggnader medan det som byggts de senaste decennierna både krävde mer energi och skapade sämre inomhusklimat.

– Jag insåg han att jag var tvungen att glömma allt jag tidigare lärt sig som arkitekt.

Annons

Läkarbostäder i Butaro, Rwanda, uppfördes i samarbete med Rwanda ministry of health, Partners in health, Brigham and women’s hospital och The Daniel E. Ponton fund år 2012. Foto: Iwan Baan

Mass design group byggde läkarbostäder i ett område med jordbävningsrisk i Butaro i Rwanda tillsammans med lokala hantverkare och av byggblock skapade av material från platsen. I ett sjukhus i samma område utgick de från naturlig ventilation och dagsljus. När strömmen går ska sjukhuset inte kollapsa. Sängarna i sjukhuset är vända mot fönstren och det rwandiska landskapet utanför och läkarna säger att de ser ett betydligt snabbare tillfrisknande i det nya sjukhuset.

Författaren Bryan Stevenson och The Equal Justice Initiative samarbetade med Mass design group för att rita National Memorial to Peace and Justice i Alabama. Foto: Mass design group

Mass design group är ett icke vinstbaserat företag, vilket gör det skattebefriat och öppnar för att ta emot donationer. Företaget söker ofta själva upp projekt utifrån denna övertygelse. Som när de samarbetade med läkare på Haiti efter en jordbävning 2010 för att rita ett nytt tuberkulossjukhus. De har också samarbetat med författaren Bryan Stevenson och amerikanska The Equal Justice Initiative för att skapa en minnesplats för att uppmärksamma rasism, lynchning och segregation av svarta i USA. The National Memorial to Peace and Justice öppnade 2018 i Montgomery i Alabama.

– Det ger oss en möjlighet att arbeta med projekt som ingen annars skulle kunna betala för. Vår mission är att ge också de fattiga bra arkitektur och design, säger Kelly Alvarez Doran.

Mass design group

Mass design group grundades i Boston och har idag också kontor i London och i Kigali i Rwanda, totalt med över 130 anställda från 20 olika länder. Företaget har också startat African design center. Kelly Alvarez Doran är chef för London-kontoret och övervakar också verksamheten i Östafrika.

Annons

Nina Gunne

Gå till nästa artikel