Nyheter

Värnamo bäst i Sverige på kulturmiljö

13 november 2018

Värnamo har av Riksantikvarieämbetet utsetts till Årets kulturmiljökommun för sitt sätt att synliggöra kulturarvet.
– Det gäller att tänka kulturarv i allt vi gör. När vi invigde en ny skejtpark placerade vi en liggstol av Bruno Mathsson i mitten, säger kommunens kulturchef Lars Alkner.

Annons
Foto Joakim Norgren

En aluminiummodell i skala 2:1 av Bruno Mathssons liggstol nummer 36 blir symbolen för Värnamo när skejtare från hela landet delar bilder från sitt besök via sociala medier. Parken är ritad av Pivotech.

Det är andra gången som Riksantikvarieämbetet delar ut priset Årets kulturmiljökommun.

Värnamo uppmärksammas för det faktum att kommunens fullmäktige antagit en kulturmiljöplan och för sitt sätt att lyfta kulturmiljöfrågorna på olika nivåer i kommunen. Bland annat används kulturmiljöerna i skolundervisningen och i ett samarbete med Jönköpings läns museum och hembygdsrörelsen driver man projektet Kulturarvs-noden som syftar till att nå nya målgrupper.

– Vi har en plan och vi har en heltidsanställd kommunantikvarie, säger kulturchefen Lars Alkner.

Annons

Värnamo är staden där möbelformgivaren och arkitekten Bruno Mathsson föddes och verkade och är idag bas för företag som Bruno Mathsson International och Källemo som tillverkar möbler av bland andra Mats Theselius.

En del av kommunens kulturmiljöarbete handlar just om Värnamo som möbelbygd. I kommunens nya mötesplats för kultur, akademi och näringsliv, den ombyggda Gummifabriken, kommer auditoriet att få en flygel designad av just Mats Theselius.

– Vi låter möbeltraditionen genomsyra mycket av det vi gör, säger Lars Alkner.

Mats Theselius flygel, specialdesignad för Gummifabriken i Värnamo. Foto: Värnamo kommun

 

 

Annons
Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel