Gå till innehållet

Valfråga 8: Så tycker partierna om utbildningen

Inför valet har Arkitekten låtit de åtta riksdagspartierna svara på nio arkitekturpolitiska frågor. Idag handlar det om fler utbildningsplatser som bot mot rådande kompetensbrist.

Fråga: Kommuner har länge haft svårt att rekrytera arkitektkompetens till plan- och bygglovsavdelningarna och även företagen har haft svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Är ni beredda att tillföra resurser för fler utbildningsplatser för arkitekter?

Centerpartiet: Det är viktigt att det finns en dialog med branschen så att det finns en koppling mellan arbetsmarknadens behov och utbildningen. Vi utesluter inte möjligheten att utöka arkitektutbildningen.

Liberalerna: Vi är beredda att bygga ut antalet platser på strategiskt viktiga akademiska utbildningar för att klara framtida brister. Kvaliteten på utbildningen måste dock alltid garanteras. Generellt är vi dock emot att dimensionera utbildningssystemet till dagens behov och prognoser eftersom de inte alltför sällan slår fel.

Moderaterna: Ja. Vi står bakom den utbyggnad av platser till ingenjörs- och arkitekturutbildningar som sker just nu. Därutöver satsar Moderaterna 200 miljoner kronor på 1 000 extra platser inom det tekniska basåret.

Kristdemokraterna: Ja, det behövs fler utbildningsplatser till bristyrken som arkitekter och lantmäteri.

Socialdemokraterna: Den socialdemokratiskt ledda regeringen har investerat i fler utbildningsplatser och gjort den första permanenta utbyggnaden av högre utbildning på decennier. Fram till 2021 vill vi bygga ut högskolan med 25 000 platser och öka investeringarna i utbildning och forskning i hela landet.

Vänsterpartiet: Det råder brist på arbetskraft på alla nivåer inom byggindustrin. För att fler ska söka sig till samhällsbyggnadsbranschen behöver den göras mer attraktiv för fler. Vi kan tänka oss att, som en del av lösningen, se över möjligheten att skapa fler utbildningsplatser för arkitekter.

Miljöpartiet: Miljöpartiet ser också detta behov och är redo att finna lösningar på detta tillsammans med berörda högskolor och universitet.

Sverigedemokraterna: Sverigedemokraterna anslår idag inga öronmärkta resurser för arkitekturutbildningarna, men vi är beredda att titta närmare på frågan framöver för att se över möjligheterna att möta de behov som finns.

Mer att läsa