Gå till innehållet

Valfråga 4: Så tycker partierna om kunskapsspridning

Inför valet har Arkitekten låtit de åtta riksdagspartierna svara på nio arkitekturpolitiska frågor. Idag handlar det om hur man vill uppfylla målet att utveckla och sprida kunskap om arkitektur.

Fråga: Förslaget att återinföra estetiska ämnen som obligatoriska i gymnasieskolan har nyligen avslagits av riksdagen. Hur vill ni säkerställa att kunskap om arkitektur, form och design utvecklas och sprids (en av punkterna för att uppnå det nya målet för arkitektur, form och design)?

Centerpartiet: Sverige satsar mindre på forskning och arkitektur än exempelvis våra nordiska grannländer, trots att det skulle kunna finnas goda möjligheter att exportera kunskap och erfarenheter till andra länder och utrymme för utbyte med andra länder.

Liberalerna: De estetiska ämnena är redan obligatoriska i grundskolan. Kunskapsutveckling handlar om möjligheten till utbildning av hög kvalitet men också om hur utbildnings- och forskningsinstitutioner interagerar med det omgivande samhället. Viktigt är också att arbetsgivare ger möjlighet till fortbildning.

Moderaterna: Estetiska ämnen är obligatoriska i grundskolan och det är möjligt för alla elever att välja till estetiska ämnen på gymnasiet inom ramen för det individuella valet. Det lägger grunden för att kunskap sprids om arkitektur, form och design.

Kristdemokraterna: Det är bra om många elever läser estetiska ämnen på gymnasiet. Men det måste inte vara obligatoriskt för alla på alla program.

Socialdemokraterna: Vi beklagar att Alliansen stoppade förslaget om att återinföra estetiska ämnen som obligatoriska i gymnasieskolan. Det offentliga har ett ansvar att agera förebildligt.

Vänsterpartiet: Vi röstade för förslaget om att ett estetiskt ämne ska ingå i alla nationella program i gymnasieskolan i riksdagen. Vi anser att de estetiska ämnena både behöver uppvärderas och få ett ökat utrymme i skolan.

Miljöpartiet: Vi vill att minst ett estetiskt ämne ska vara obligatoriskt i gymnasieskolan. Forskning och utbildning vid universitet och högskolor ska vara en grund i arbetet med gestaltade livsmiljöer.

Sverigedemokraterna: Genom utökade förstärkta satsningar på skapande skola, samt vår kulturkanon vill vi öka elevers deltagande och kunskap om estetiska uttryck.

Mer att läsa