Gå till innehållet

Vågar man byta jobb under pandemin?

Ta chansen när tillfället kommer eller sitta still i båten? Sveriges Arkitekters förbundsjurist Oskar Holmer ger råd om hur du som arkitekt i privat sektor kan tänka kring att byta jobb.

Svajig konjunktur och brinnande pandemi. Men enligt Oskar Holmer behöver du inte tänka annorlunda i dagens läge i jämförelse med om det varit bättre tider.

– Oavsett konjunktur är det svårt att förutse hur en enskild arbetsgivare kommer agera, eller om din nuvarande kommer ha arbetsbrist i framtiden, säger han.

Faktum är att en arbetsgivare som anställer – trots dagens ekonomiska läge – sannolikt har på fötterna, menar Oskar Holmer.

– Jag tror inte att arbetsgivarna tar chansningar just nu. Anställer man i en nedgång så har man budgetutrymme för det. Så får du ett erbjudande är det troligen ett mycket välgrundat beslut.

Oskar Holmer.

Om arbetsgivaren får stöd för korttidsarbete får bara kompetens som inte redan finns och som verkligen behövs anställas. Att bli erbjuden en tjänst på en sådan arbetsplats är därför lika tryggt, enligt Oskar Holmer. En faktor som däremot är något att beakta, oavsett konjunktur, är turordningsreglerna.

– Det finns alltid ett moment av risk att hamna längst ner i turordningen. På det sättet är det absolut tryggare att byta till en ny tjänst hos din nuvarande arbetsgivare eftersom du då behåller din anställningstid.

Men huruvida du blir den som får gå först vid arbetsbrist beror inte bara på när du anställdes, utan också på din tjänst och vad arbetsgivaren har för behov. På så sätt går det aldrig att veta säkert vad som kommer att hända.

Vad är då fördelen med att byta arbetsplats?

– Det kan mycket väl vara en möjlighet att få de arbetsuppgifter eller den tjänst du vill ha. Det kan också ge ett förbättrat löneläge. Det finns alltid osäkerhetsfaktorer med att byta jobb, så i slutändan handlar det om din egen avvägning.

Mer att läsa