Gå till innehållet

Utställning om arkitekturkritik kommer till Sverige

Utställningen Jävla kritiker! som sattes upp i Oslo i våras, öppnar i helgen på Färgfabriken i Stockholm.
– Arkitekturkritiken är viktig för hur kvaliteten i arkitekturen utvecklas och för hur vi kommunicerar kvalitet, säger curatorn Anders Rubing.

Utställningen Jävla kritiker! består av sex experiment där sex arkitekturkritiker skrivit kritik på sex arkitektoniska verk som ännu ej är realiserade, varken som byggnader eller ritningar. Sex arkitektkontor har sedan gestaltat kritiken.

Idén kommer från samlingsalbumet Jävla kritiker! som skivbolaget North of no south records gav ut 2006, där tio musikkritiker skrivit recensioner av låtar som inte finns och där tio artister sedan skapat musik efter kritiken.

– Vi har kopierat idén med att låta kritiken föregå det konstnärliga uttrycket. Men inom musiken är det helt annorlunda, där finns i dag en levande och växande kritik. Inom arkitekturen har det blivit en diskussion om representation snarare än reflektion. Kritiken är hotad, säger Anders Rubing.

Anders Rubin, curator.

Meningen är att utställningen ska leda till vidare diskussioner. Den 18 mars ordnar Stockholms arkitektförening det digitala samtalet Kritik och praktik med avstamp i utställningen.

– Utställningen ger inga klara svar utan är en dynamisk process. Nu i coronatider är det svårt att se effekterna men erfarenheten från Oslo var att både kritiker och arkitektkontor använt utställningen som ett sätt att utveckla kritiken eller kontoret och experimentera mer, säger Anders Rubing.

Ett viktigt tema för utställningen är också att fokusera på den skandinaviska kritiken och arkitekturen. De kritiker och arkitektkontor som medverkar representerar Sverige, Norge och Danmark. Utställningen på Färgfabriken pågår till och med den 18 april i år. Planerat är att den sedan ska flytta vidare till Köpenhamn och eventuellt även till Malmö.

 

De medverkar i utställningen Jävla kritiker!

Curatorer: Anders Rubing, Andrea Ougaard och Morten Birk Jørgensen.
Arkitekturkritiker: Gaute Brochmann, Mari Hvattum, Martin Søberg, Rasmus Wærn, Sara Ettrup och Ylva Frid.
Formgivare: Element, Jonathan Houser, Kaleidoscope, Krupinski/Krupinska, Leth & Gori samt Tham & Videgård.

Utställningen visas på Färgfabriken i Stockholm 13 mars – 18 april 2021.

Mer att läsa