Nyheter

Arkitektkontor slåss för att bevara Gamla Lidingöbron

12 oktober 2018

En enig kommunstyrelse har bestämt sig och Gamla Lidingöbron utanför Stockholm ser ut att ha gjort sitt. Men stadsutvecklarna på arkitektkontoret Urban Nouveau har andra planer och tänker inte låta bron falla utan kamp.

Annons
Annons
Foto Urban Nouveau

Urban Nouveau tänker inte ge upp drömmen om att bevara Gamla Lidingöbron och under den bygga bostäder. Fortsättning lär följa.

Gamla Lidingöbron ska rivas. Det står klart efter Lidingö kommuns beslut tidigare i oktober.

Sista ordet verkar dock inte vara sagt. Urban Nouveau har under flera års tid jobbat för att deras förslag för bron ska bli verklighet.

Företaget har samarbetat med internationell expertis och Serneke samt flertalet konsultföretag har varit involverade. Tillsammans har de skissat fram en skandinavisk version av High line park i New York. På Gamla Lidingöbron vill de anlägga en park och under den bostäder som finansierar renoveringen.

Annons
Annons

Filipe Balestra. Foto: Patrik Engström

– Alla analyser är gjorda och vi är redo att börja jobba i morgon om så skulle krävas. Vi upplever att det finns ett starkt stöd för vårt förslag på Lidingö, säger arkitekten och stadsutvecklaren Filipe Balestra.  

Han menar dessutom att deras projekt i slutändan kommer bli billigare än att riva den befintliga bron och bygga en ny. Kostnaderna räknar Urban Nouveau hem genom bland annat försäljningen av bostäderna och en delfinansiering av Stockholm stad.

Nu tänker företaget göra sitt yttersta för att få upphandlingen överprövad.

– Som arkitekter är vårt jobb att pressa gränserna för vad som är möjligt och göra något som är bättre för alla. Det här är en möjlighet för både Lidingöborna och stockholmarna att få behålla en bro med stort kulturellt värde genom att göra något helt fantastiskt av den, säger Filipe Balestra.

Att turerna kring den gamla bron engagerar är det inget snack om. Urban Nouveau har samlat in över tusen namnunderskrifter mot rivningen och de båda lokaltidningarna Mitt i Lidingö och Lidingösidan har skrivit en uppsjö texter om bron.

Annons
Annons

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) har bland annat sagt till Mitt i att Urban Nouveaus förslag är spännande men att det skulle innebära stora förseningar eftersom alla avtal skulle behöva omförhandlas. Han säger också till tidningen att Urban Nouveau borde ha kommit in med sitt förslag tidigare, helst redan för tre år sedan.   

Urban Nouveau säger dock att de hade kontakt med kommunen 2011 och att de då fick ett positivt gensvar. Skälet till att det inte lämnat in något formellt anbud menar företaget beror på att kommunens underlag endast var inriktat på rivning av Gamla Lidingöbron.

Author no image

Anton Andersson

Gå till nästa artikel