Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Uppdraget: Att certifiera jämlikhet

Arkitekten Vesna Vasiljkovic på Tengbom jobbar med att ta fram ett certifieringssystem för jämlikhet i byggnads- och stadsplanering.

Jämställdhet, arkitektur

Vesna Vasiljkovic är projektledare för Jämt Jämlik, ett samarbete mellan statliga forskningsinstitutet Rise, Helsingborg stad och Tengbom, med stöd av Vinnova.

Går det att certifiera jämlikhet?

– Vi måste försöka. Om vi inte kan fånga hela jämlikheten kanske vi fånga delar av den, till exempel hur vi driver processen till att bygga stad. Jag tror att det funnits en rädsla för att försöka fånga mjuka frågor eftersom man aldrig känner sig tillräcklig. Men nu vill vi göra ett försök, om vi inte lyckas hela vägen lycka vi förhoppningsvis påverka processen till viss del.

Vad kommer ni att göra?

– Just nu utvecklar vi ett ramverk för certifieringssystemet, alltså vad och hur ska vi certifiera. Sedan kommer vi att skapa ett antal prototyper i olika städer i Sverige. En grupp experter inom till exempel mänskliga rättigheter, normkritik och certifiering tittar på varje prototyp för att se vad som funkat och vad som inte gjort det. Vi ska lära oss från det praktiska. Det som fungerar lägger vi in i ramverket.

Varför ett certifieringssystem?

– Jag trodde aldrig att jag skulle jobba med ett certifieringssystem, det låter torftigt. Men allt fler i branschen började att jobba med till exempel miljöfrågor när det kom certifieringssystem. Det finns inget liknande när det gäller mjuka frågor. Alla pratar om det och vill väl, men hur gör man? Därför tror jag att ett certifieringssystem kan ge ett verktyg att jobba med de här frågorna.

När ska det vara färdigt?

– Förhoppningsvis om fyra år. Processen ska vara transparent och det ska vara möjligt att ge feedback via en hemsida.

Mer att läsa