Nyheter

Här är UMA:s nya ledning

4 september 2019

Nu är det klart vilka som ska ingå i den nya ledningen på Arkitekthögskolan i Umeå. Skolans nya prefekt Mikael Henningsson vill blicka framåt efter en turbulent vårtermin och hoppas kunna bygga en utbildning med nära koppling till forskningen.

Annons
Foto Mattias Pettersson

UMA:s nya ledning består av Amalia Katapodis, programansvarig, Mikael Henningsson, prefekt, Michael Gruber, biträdande prefekt, och Sara Thor, ställföreträdande prefekt. De flankeras av Universitetets rektor Hans Adolfsson och Mikael Elofsson, dekan vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Mikael Henningsson, UMA:s nya prefekt.

Höstterminen har precis börjat på UMA och i dag presenterade skolan sin nya ledning.

– Det känns väldigt stimulerande. Jag kommer från en annan femårig yrkesutbildning och tror att jag tillsammans med den arkitektkompetens som finns både i ledningen och bland lärarna kan skapa förutsättningar för en tajt och robust verksamhet med bra balans mellan forskningen och utbildningen, säger Mikael Henningsson, tidigare prefekt vid Institutionen för psykologi på Umeå universitet.

Annons

Vid sin sida har han Michael Gruber, biträdande prefekt, ställföreträdande prefekt Sara Thor och programansvarig Amalia Katapodis. 

– Jag hoppas att vi i ledningen tillsammans med personalen kan utveckla något som är visionärt utifrån sitt ämnesinnehåll, både ur en praktisk och ekonomisk synvinkel. Jag vill också bygga en verksamhet som har nära koppling till den egna forskningen, där de med en mer konstnärlig bakgrund ska kunna utvecklas, säger Mikael Henningsson. 

Den nya prefekten ska leda en skola som sedan starten 2009 ständigt varit omskriven. 

Nu senast fick vårterminen 2019 ett intensivt slut. Först meddelade skolan att forskarutbildningen läggs ned. Kort därefter kom beskedet att skolans prefekt Ana Betancour och biträdande prefekt Anna Croon lämnar sina uppdrag. Västerbottens-Kuriren rapporterade dessutom att det fanns stora brister i den ekonomiska redovisningen.

Emelie Vänman, studentföreningens ordförande.

– Jag tänker att jag inte är en del av den historien och väljer i stället att blicka framåt. Nu vill jag skapa den miljö och kultur som ska finnas på de verksamheter där jag är chef. Jag får väldigt bra vibbar av personalen och jag känner mig inte särskilt oroad över det som har varit, säger Mikael Henningsson. 

Annons

Trots den senaste tidens oroligheter upplever den lokala studentföreningens ordförande Emelie Vänman inte att händelserna har gått ut över studenterna på Arkitekthögskolan.  

– Jag tycker att skolan har varit bra på att informera oss om vad som händer. Det finns också en väldigt öppen atmosfär mellan elever och lärare på skolan; det pågår hela tiden en dialog och det finns alltid någon du kan prata med, säger hon. 

Den nya ledningen tillträder sina uppdrag den 1 oktober.

Anton Andersson

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel