Nyheter

UMA-studenter gör vinnarkafé

17 februari 2020

Fanny Tersmeden, Johannes Henriksson och Oscar Landing från arkitekthögskolan i Umeå vann studenttävlingen Nya ögon på byggkeramik. Vinnarförslaget kommer att byggas som kafé på mässan Nordbygg i april.

Annons
Annons

Oscar Landing, Johannes Henriksson och Fanny Tersmeden ligger bakom vinnarförslaget Bind ihop bandet.

Vinnarförslaget består av kakelklädda moduler som tillsammans bildar en böljande inramning och en sekvens av informationsbord, bardisk och sittplatser.

– Det vi är mest nöjda med är modulariteten, att vi har hittat ett system med ett fåtal olika bitar som tillsammans bildar formen, säger Fanny Tersmeden.

– Det känns också som att vi lyckats med ambitionen att få det hårda, raka kaklet att forma något mjukt och runt, säger Johannes Henriksson.

Annons
Annons

Vinnarförslaget Bind ihop bandet ska uppföras på Nordbygg i april. Illustration: Fanny Tersmeden, Johannes Henriksson och Oscar Landing

Efter vinsten har studenterna jobbat vidare med att göra några justeringar av förslaget, bland annat har de hittat en enklare konstruktionslösning och definierat kaklet mer i detalj.

– Vi har gjort ritningar och en 3D-modell som skickats till en fabrik i Tyskland där modulerna ska tillverkas, säger Johannes Henriksson.

Vinnarkaféet ska stå klart när Nordbygg öppnar på Stockholmsmässan den 21 april i år. Enligt uppgift kommer det sedan att få stå kvar längre än tidigare års vinnare.

– Vi har fått höra att det kommer att stå kvar till sommaren. Det känns roligt att det får ett längre liv än bara en mässa, säger Fanny Tersmeden.

De tre förslagsställarna går alla sista året på arkitekthögskolan i Umeå, UMA. Vad de ska göra med prissumman på 25 000 kronor har de inte bestämt men något roligt ska det bli, säger de.

Annons
Annons

– Det är jättekul och vi firar. Och vinsten och uppmärksamheten kommer lägligt just nu när vi alla ska ut i arbetslivet till hösten, säger Fanny Tersmeden.

Sektion av vinnarförslaget Bind ihop bandet. Illustration: Fanny Tersmeden, Johannes Henriksson och Oscar Landing

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel