Nyheter

Ulla Bergström blir Sweco architects nya vd: ”Bra för branschen med rockader”

8 september 2020

Arkitekten Ulla Bergström tillträder som vd på Sweco architects i december. Hon har arbetat på White arkitekter i 25 år, varav de senaste sju åren som kontorschef i Stockholm.

Annons
Foto Anna Thorbjörnsson

Ulla Bergström tillträder som vd på Sweco architects den 7 december.

Det har varit fler ledande personer som gått mellan de tre största arkitektkontoren i Sverige på sistone. Sweco architects tidigare vd Jan Mattsson tillträder i höst som vd på Tengbom.

– Branschen vitaliseras av att ledande personer, som driver olika frågor, byter plats. Jag tror inte heller att man ska sitta för länge. Jag har varit kontorschef på White i sju år, det är en rimlig tid och bra att gå vidare, säger Ulla Bergström.

Vad fick dig att tacka ja till att bli vd på Sweco architects?

Annons

– Jag har jobbat på White i 25 år och nu öppnades en möjlighet att gå vidare och använda min kunskap och erfarenhet. Det var en chans jag inte kunde tacka nej till. Jag ser också att arkitektrollen är på väg att förändras med nya utmaningar inte minst inom klimatområdet och att vi behöver liera oss med ingenjörerna. Där har Sweco redan kommit långt med en stor bredd och jag ser stora möjligheter till utveckling.

Du går från medarbetarägda White arkitekter, där du hittills haft hela din professionella karriär, till börsnoterade Sweco. Vilken blir den största skillnaden?

– Den största skillnaden blir kulturen och drivkraften i företaget. Det ska bli intressant att förstå och se och det blir en utmaning med ett nytt sätt att jobba på.

Hur hanteras det rent praktiskt att gå från en ledande position i ett företag till att bli vd hos konkurrenten?

– Jag fick veta att jag fått vd-jobbet för en vecka sedan och från i dag när det blev offentligt har jag satts i karantän tills jag tillträder på Sweco architects. Men det fungerar inte så att man kan överföra arbetssätt rakt av, det är helt nya förutsättningar att komma till ett nytt företag.

Du blir ny vd i en tuff tid, mitt i coronapandemin med permitteringar, varsel och uppsägningar. Hur ser du på framtiden?

Annons

– Vi ser en ljusning här och nu och det känns bra att jag går vidare just i en sådan period. Det här kommer att pågå ett tag till men jag har god tillförsikt om framtiden och att vi ska kunna börja rekrytera nya medarbetare.

Ulla Bergström tillträder som vd på Sweco architects den 7 december och efterträder då Daan Cedergren som varit tf vd sedan Jan Mattsson slutade i våras. Som kontorschef på White i Stockholm ersätts Ulla Bergström av Erik Torvén som blir tf samtidigt som en intern rekryteringsprocess för en ny kontorschef sätter i gång.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel