Nyheter

Turnerande utställning lobbar för svenska arkitekter och trä

14 oktober 2021

I utställningen Woodlife Sweden, som turnerar världen över, lyfter Sveriges Arkitekter fram svenskt kunnande inom trä.
– Vi vill se mer export av svensk arkitektur, ökad omsättning i branschen och lägre sårbarhet – allt med hållbarhet i fokus, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör.

Annons
Foto Francis Amiand, SI Paris

Paviljongen Hexagonal är ett samarbete mellan arkitektkontoret In praise of shadows och Marie-Louise Hellgren, Heartearthlab, som stått för möbler och ljus. Paviljongen har till största delen finansierats av Svenskt Trä. Svenska institutet i Paris visade utställningen och paviljongen i september.

Woodlife Sweden ingår i den internationella satsningen Swedish design movement som Svenska institutet, SI, står bakom. Utställningen tar upp allt från vardagsobjekt till hur städer byggs. Dessutom visas filmer, möten arrangeras och en paviljong med möbler av spillträ finns med.

– Det handlar om arkitektur såväl som samhällsbyggnad. Vi utgår från trä i vår vardagsmiljö, i olika typer av projekt, berättar Tove Dumon Wallsten, projektledare på Sveriges Arkitekter.

I oktober ,under New Yorks så kallade Archtober, hålls en rad digitala seminarier. Kommande stopp för Woodlife är bland annat Istanbul och Hongkong.

Annons

Marie-Louise Hellgren har skapat pallarna Lilla Småland som är tillverkade av spillbitar efter tillverkningen av stolarna Lilla Åland. Foto: Francis Amiand, SI Paris

– Som förbund är vi för små för att göra egna satsningar och vi försöker i stället få andra att vilja satsa på arkitektur. Det här är ett bra sätt nå ut internationellt, säger Tobias Olsson.

Idag utgör exporten bara mellan fem och sex procent av omsättningen i arkitektbranschen, men det är ändå en tredubbling på fem år.

– Tidigare fanns inte arkitektur ens på kartan för de kulturella och kreativa näringarna som regeringen har prioriterat en längre tid, så bara det har varit en resa. Målet är att staten alltid har med svensk arkitektur i sin exportstrategi, säger Tobias Olsson.

Tove Dumon Wallsten håller med om att svensk arkitektur kan bli bättre på att synas.

– Man brukar jämföra med Danmark och säga att de är så bra på visa upp sig. Jag hoppas att Woodlife Sweden kan ge oss, som kår, en energikick att berätta vad vi är duktiga på.

Annons

När Woodlife Sweden nyligen visades i Paris var nyfikenhetens stor.

– Många blev imponerade av att se bredden i exempel på byggnader i trä, från det storskaliga som vindkraftverk eller små förskolor, säger Tove Dumon Wallsten.

Hon förklarar att Sveriges Arkitekter kan öppna upp för samarbeten men att jobbet sen måste göras av enskilda aktörer.

– Tanken är att Woodlife Sweden kan användas som ett verktyg för att katalysera nätverk och skapa kontaktytor, säger Tove Dumon Wallsten.

Author no image

Kajsa Kax

Gå till nästa artikel