Nyheter

Tunga kontor lämnar klimatrörelsen Architects declare

7 december 2020

Foster och Partners samt Zaha Hadid architects har lämnat klimatrörelsen Architects declare i Storbritannien. Arkitektkontoren har fått kritik för att de medverkar till nya flygplatser men tycker själva att kritikerna är fel ute.

Annons
Foto Istock

Delade meningar om arkitekters medverkan i flygrelaterade projekt ligger bakom motsättningarna inom klimatrörelsen i Storbritannien.

Det var i början av förra veckan som det stod klart att Foster och Partners lämnar Architects declare. Företaget var en av de tunga grundarna när gruppen startade våren 2019 och i dag har över 1 000 företag i Storbritannien skrivit under åtagandet, där en av punkterna handlar om att ”utvärdera hur nya projekt positivt bidrar till att förhindra klimatkollapsen”.

Foster och Partners har fått kritik, bland annat från gruppen Architects climate action network, för att de åtagit sig nya flygplatsprojekt, till exempel i Saudiarabien. Kritikerna menar att detta inte är förenligt med åtagandet som Architecs declare står för. Foster och Parters hävdar dock att även flyget behöver hållbara byggnader. Företagets grundare Norman Foster framhåller att företaget varit i framkant med en grön agenda sedan starten 1967.

– Vi tror på att flyget, precis som alla andra sektorer, behöver de mest hållbara byggnaderna för att klara sina uppdrag, säger Norman Foster till tidskiften Dezeen och fortsätter med att säga att ”flyget har en viktig roll för att möta klimatförändringarna och förhindra framtida pandemier”.

Annons

– Vi tror att framtiden för vår globala, sammankopplade värld är mobilitet. Vi kan inte vrida klockan tillbaka, säger Norman Foster.

Architects declare i Storbritannien har i ett uttalande beklagat avhoppet men säger att man välkomnar en dialog om orsakerna bakom.

Senare meddelade ännu en av de tunga grundarföretagen, Zaha Hadid architects, att man lämnar Architects declare. Även Zaha Hadid architects har fått utstå kritik för ett flygplatsprojekt, Western Sydney International Airport i Australien. Brittiska Architects Journal rapporterar att kontoret i sin tur anklagar Architects declare för att sabotera rörelsen genom att tolka åtagandena i uppropet alltför bokstavligt.

Architects declare har hittills skrivits under av runt 6 000 arkitektföretag i 20 länder. I Sverige har 302 arkitektkontor skrivit under den svenska versionen av uppropet. Link arkitektur är ett av de större företagen som står som värd för rörelsen i Sverige. Företagets två hållbarhetschefer Per Olsson och Alexander Landborn säger i en skriftlig kommentar till Arkitekten att de inte sett några större motsättningar inom rörelsen i Sverige.

– För oss är Architects declare ett viktigt ställningstagande för klimatet och något vi vill fortsätta jobba för. Det är väldigt tråkigt att två så stora och viktiga kontor har hoppat av, skriver de.

Per Olsson och Alexander Landborn framhåller att ”klimatfrågan är en överlevnadsfråga” och att det därför är ”viktigt att vi stöttar varandra i stället för att kasta sten”. Och de konstaterar att det finns olika syn på hur man ska rädda klimatet.

Annons

– Vissa tycker att vi ska ändra vårt sätt att leva och andra att vi ska lösa problemet genom att utveckla tekniken. Vi tror att man behöver en syntes av båda. Foster och Partners är väldigt duktiga inom klimatsmart teknik och bidrar därmed till viktig kompetensutveckling, skriver Per Olsson och Alexander Landborn.

På frågan om det finns uppdrag som arkitekter måste avstå för att kunna vara en del av Architecs declare, svarar Per Olsson och Alexander Landborn att det inte finns något i Architects declare som handlar om kundens verksamhet.

Vi tycker att det absolut viktigaste är att driva hållbar utveckling inom områden som vi arkitekter har påverkansmöjlighet på. Det är då vi skapar störst effekt. Som konsulter är vår bästa möjlighet att bidra till en klimatsmartare framtid att stötta våra kunder i att göra de bästa klimatvalen i våra projekt, skriver Per Olsson och Alexander Landborn.

Detta är Architects declare:

Uppropet handlar om att verka för ett paradigmskifte inom byggsektorn för att möta krisen för klimatet och den biologiska mångfalden. De anslutna arkitektkontoren har skrivit under på att sträva efter att:

 • Öka medvetenheten hos våra kunder och leverantörer om det akuta behovet av åtgärder för att hejda krisen för klimatet och den biologiska mångfalden.
 • Arbeta för en snabbare omställning av branschen mot regenerativa designmetoder och ökad prioritering av statlig finansiering för att stödja detta.
 • Det viktigaste måttet på framgång inom branschen ska vara riktlinjer som hjälper till att förbättra klimatet och den biologiska mångfalden, vilket ska premieras genom utmärkelser, priser och listor.
 • Dela med oss på öppen källkodsbasis av kunskap och forskning för att åstadkomma detta.
 • Utvärdera hur nya projekt positivt bidrar till att förhindra klimatkollapsen och uppmuntra våra kunder att anta en sådan strategi.
 • I möjligaste mån uppgradera befintliga byggnader och förlänga deras livslängd, som ett mer koldioxideffektivt alternativ till rivning och nybyggnation.
 • Inkludera livscykelkostnad, hel livscykelmodellering och utvärdering av beläggning, som en del av vårt arbetsområde, för att minska både avtryck och operationell resursanvändning.
 • Anta regenerativa principer som går utöver standarden för nollenergibyggnad i utformningen av arkitektur och urbanism.
 • Samarbeta med ingenjörer, beställare och kunder för att fortsätta minska byggavfallet.
 • Påskynda övergången till material med lågt koldioxidavtryck i allt vårt arbete.
 • Minimera slösaktig resursanvändning inom arkitektur- och stadsplanering båda vad gäller kvantitet och detalj.

Läs mer på www.architectsdeclare.se

 

Annons

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel