Nyheter

Triennal prisar landsbygdens arkitektur

10 maj 2019

Juryn har meddelat årets vinnare av Nödvändighetens arkitektur. Tre projekt från Irak, Norge och Australien prisas för sina hållbara lösningar i landsbygdsområden.

Annons
Foto ZRS Architekten

Traumacentrumet i kurdiska staden Chamchamal ritat av ZRS Architekten är ett av de prisade projekten på triennalen.

Ett 60-tal förslag från hela världen skickades in till 2019 års upplaga av triennalen Nödvändighetens arkitektur på Virserums konsthall. Temat i år var landsbygden och framtiden – vilket även är det övergripande temat för utställningen Trä 2019 –  och juryn tog särskilt fasta på att bidragen skulle återaktivera glömda platser.

På fredagen offentliggjorde juryn årets tre vinnare:

Annons

Healing Garden traumaterapicentrum i Chamchamal i kurdiska delen av Irak. Traumacentret, som drivs av Jiyan Foundation for Human Rights, erbjuder terapi för de som är traumatiserade av kriget. Centrumet är ritat av tyska ZRS Architekten och fortsätter att utvecklas av kontoret. Juryn skriver bland annat i sin motivering:

”Det traditionella gårdshusets typologi och användningen av soltorkat tegel med halminblandad puts är inte bara passande för förutsättningarna utan erbjuder också patienterna en knytning till sina tidigare bosättningar. Samtidigt öppnar det moderna paviljongsystemet upp anläggningen för omgivningen.”

Även utvecklingen av norska ön Stokkøya prisas. Längs en kilometer lång bukt mot Atlanten finns nu en strandbar, verkstäder, bryggeri, bostäder och ett hotell. Byggnaderna är ett resultat av ett lokalt initiativ och norska Pir II Arkitekter har ritat. Juryn lyfter fram att utvecklingen gett ekonomiska möjligheter till en avlägsen bygd, och samtidigt utförts med ett hållbarhetskoncept och skriver i sin motivering att det prisas för: ”en lekfull arkitektur, tillkommen efter ett lokalt initiativ till att utveckla detta glesbygdssamhälle. Det består av moderna byggnader med en hög typologisk uppfinningsrikedom, skicklig användning av material och god anpassning till platsen”.

Slutligen prisas även Pingelly fritids- och kulturcentrum, som är en mindre glesbygdsort på den australiensiska västkusten. Centrumet, som ritats av Iredale Pedersen Hook architects, är ett initiativ från regionen och innehåller fyra byggnadskroppar med festlokaler, idrottshall med omklädningsrum, gym och förråd som förenas av en veranda öppen mot de befintliga idrottsplanerna i öster.

Annons

”Verandan utgör en välkomnande ’breezeway’, en skuggad och genomventilerad yta i det varma klimatet. Alla ytor är av förtillverkade delar i eukalyptusträ, som växt och bearbetats lokalt. Dimensionerna är kraftiga för att tåla det tuffa klimatet. Det är den första offentliga träbyggnaden i västra Australien på nästan ett sekel”, skriver juryn i sin motivering.

Utställningen öppnar på Virserums konsthall den 27 juni och inleds med ett seminarium om vinnarna. De tre vinnande bidragen ställs ut tillsammans med fyra hedersomnämnanden. Utställningen pågår till den 2 december.

FAKTA: Vinnare och hedersomnämnande

Healing Garden Trauma Therapy Centre i Chamchamal Kurdistan-Iraq av ZRS Architekten.

Stokkøya local development in a rural community av Pir II Architects.

Pingelly Recreation and Cultural Centre av Iredale Pedersen Hook Architects i samarbete med Advanced Timber Concepts Studio.

Hedersomnämnanden:

Annons

Tre Søstre av architect David Salmela.

Mpanau Community Centre i Celebes av Depan Rumah Studio.

Retracing Aubrac av Solaris Studio.

Swiss house XXXII i Rossa av Davide Macullo.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel