Gå till innehållet

Trelleborgs kommun tar fram riktlinjer för stadens siluett

Ett växande intresse för att bygga i stadens centrum ledde till att planavdelningen i Trelleborg utarbetade en kunskapsguide för att arbeta med höga hus.
– De ska användas i dialogen med nya byggherrar, säger stadsarkitekten Lena Åkerman Borglund.

Med den planerade omvandlingen av hamnområdet har intresset för att bygga i staden, både vid vattnet och i centrum, vuxit snabbt. Flera aktörer vill också bygga högt och tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen fick då ett behov av att ta fram riktlinjer för dialoger mellan stadens tjänstemän och nya byggaktörer. Behovet blev aktuellt när ett projekt om en tomt i centrum startade.

– Vi behövde klargöra vilka kvaliteter vi behöver arbeta med vid tillägg i en stad av Trelleborgs karaktär. Det är vårt gemensamma diskussionsunderlag som vi kan stämma av projekten mot, säger Lena Åkerman Borglund som är stadsarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Trelleborgs nuvarande siluett formas av små gatuhus, högre hus i fyra till åtta våningar och några höga byggnader som utropstecken, som vattentornet vid stadsparken och St: Nicolai kyrka.

– Det är en stad med en blandning av gammalt och nytt och olika höjder. Vi vill inte att det blir för jämnhögt eller ger för stora avtryck, säger Lena Åkerman Borglund.

Slankheten hos byggnader är en av de kvaliteter som tas upp i riktlinjerna och definieras i diagramform. Dessutom innehåller riktlinjerna en beskrivning av arkitektoniska kvaliteter i Trelleborgs olika stadsdelar, definitioner av landmärken och märkesbyggnader och vad som räknas som ett högt hus i sitt sammanhang.

– Det är viktigt att arbeta medvetet med vad en byggnad ska signalera, säger Lena Åkerman Borglund.

Lena Åkerman Borglund tycker att både politiker och byggherrar har varit lyhörda och intresserade av att ta del av riktlinjerna.

– Det finns ett stort intresse för att Trelleborg ska kunna växa och att vi ska släppa igenom nya projekt. Då är det också viktigt att stanna upp och se vad nya byggnader gör med staden som helhet, säger hon.

Riktlinjerna har redan blivit aktuella i ett nytt projekt.

– Vi för nu en dialog med arkitekten och byggherren med riktlinjerna som stöd. Vi diskuterar både slankhetsgraden och vikten av levande bottenvåningar med en mänsklig skala, säger Lena Åkerman Borglund.

Mer att läsa