Nyheter

Timglasform vinnare i tävling om utsiktstorn

5 juni 2019

White vann tävlingen om Varbergs nya utsiktstorn.
– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs, säger Ulla Antonsson, arkitekt på White.

Annons
Annons
Foto White

White vann med sitt bidrag Kärven tävlingen om Varbergs nya utsiktstorn.

Varbergs kommun vill bygga ett utsiktstorn vid Getteröns naturreservat. Projektet utgör en del av kommunens planer på att utveckla Lassabackadeponin, som ligger intill reservatet och som nu ska bli ett helt nytt naturområde.

Whites timglasformade förslag Kärven konkurrerade med förslag från Wingårds respektive Biotope om att bli det nya utsiktstornet i Varbergs kommun. White drog det längsta strået och den eniga juryn motiverar sitt beslut med:

”Kärven har en enkel och spännande form och de smala träribborna passar in i omgivningen. Det finns gott om plats på utsiktsplanet och stora möjligheter för såväl barn som vuxna att ta del av utsikten”

Annons
Annons

Tornet består av 140 stycken träreglar om 13 meter vardera, som fogas samman i en flätstruktur. Höjden på konstruktionen uppgår till tolv meter och kommer att synas i det flacka kustlandskapet.

– Med sin timglasformade siluett har Kärven potential att bli ett unikt landmärke i Varberg. Utsiktsplanets storlek ger många möjligheter och har störst mervärde för besökarna utav de tre förslagen, säger Cecilia Frederiksen, stadsträdgårdsmästare och ordförande i juryn, i ett pressmeddelande.

Arkitektteamet bakom Kärven är glada över juryns beslut.

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara den framtida symbol för Getteröns naturreservat, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet från White.

Arkitekten Mattias Lind lyfter fram miljöaspekterna i projektet:

– Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför, är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen.

Annons
Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel