Nyheter

Tham och Videgård ritar nytt höghus i Göteborg

8 oktober 2019

Prisbelönta Tham och Videgård arkitekter vann Svenska mässans gestaltningstävling för ett fjärde torn vid Gothia Towers i centrala Göteborg.
– Det kan bli det första höghuset vi ritat som blir byggt, säger Martin Videgård.

Annons
Illustration Tham och Videgård

Tham och Videgårds vinnarförslag är 140 meter, betydligt högre än de befintliga Gothia towers.

Det vinnande förslaget består av tre delar: sockeln som ansluter till stenstaden, tornet som sticker upp över takåsarna och kronan, en restaurang och bar med lysande pelare som en förlängning av fasaden.

– Svenska mässan ligger på gränsen mellan stenstaden och evenemangsområdet med mässan och Liseberg. Vi tycker att det är viktigt att det nya höghuset med sin sockel stödjer gatustrukturen och kvartersbebyggelsen samtidigt som den kompletterar stadssiluetten med ett nytt landmärke, säger Bolle Tham.

Vinnarförslaget har en entré som ska synliggöra de aktuella evenemangen även exteriört. En stor södervänd terrass ska bli områdets nya mötesplats.

Annons

– Platsen är idag lite lös i kanterna och vårt förslag stadgar upp stadsrummet och skapar ett nytt möte mellan Svenska mässan och staden. Den upplyfta terrassen är inspirerad av västkustens tradition av verandor, sociala och festliga rum, som t ex Jubileumsutställningens huvudpaviljong 1923, säger Martin Videgård.

Entrén med den upphöjda terrassen ska bli områdets nya mötesplats. Illustration: Tham och Videgård

Tham och Videgård har tagit sig an uppgiften att rita höghus flera gånger förut, bland annat har de föreslagit höga bostadshus i trä för utvecklingen av Louddens hamn i Stockholm.

– Vi har gjort ett antal tävlingsförslag så vi är bekanta med uppgiften. Men tornet i Göteborg kan som sagt bli det första som blir byggt, det finns en hög grad av realism i projektet, säger Bolle Tham.

Tornet är tänkt att byggas i stål, betong och glas.

– Det möjliggör slanka dimensioner där de runda vitmålade stålpelarna och glaset med extra hög transparens blir framträdande. Det är ett system för energi- och miljötänk som vi utarbetat ihop med ingenjörsbyrån Buro Happold, säger Martin Videgård.

Annons

Det var 57 svenska och internationella kontor som anmälde intresse att delta i Svenska mässans tävling om det fjärde tornet. Tham och Videgård tog slutligen hem segern i konkurrens med Schmidt Hammer Lassen, White arkitekter och Wingårdhs.

Alla fyra förslag i tävlingen ställs ut för allmänheten i Svenska mässans entré mot Skånegatan den 15–16 oktober.

Tham och Videgård har bland annat belönats med Kasper Salin-priset 2015 och 2008 för nya arkitekturskolan vid KTH i Stockholm respektive Kalmar konstmuseum samt Guldstolen 2017 för kontorshotellet Alma i Stockholm.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel