Nyheter

Tengbom varslar 25 anställda

18 oktober 2019

Ett drygt halvår efter att Tengbom varslade tolv heltidstjänster tvingas arkitektkontoret till nya varsel i Stockholm. I våras fick sju gå, nu varslas 25. Mark Humphrey, kontorschef, konstaterar att konjunkturen är fortsatt tuff.
– Vi ser inga tecken på att det kommer vända under 2020, säger han.

Annons
Foto Anders Vikhult

23 medarbetare sägs upp från Tengboms Stockholmskontor.

Varslet av 25 heltidstjänster vid stockholmskontoret lades i fredags och presenterades för personalen vid ett stormöte klockan 14 på torsdagen.

– Även om alla förstår läget, att det är tufft nu, är det en viss chock. En del processar det lite i taget, men andra blir väldigt ledsna. Nu försöker vi stödja dem i det här, säger Mark Humphreys, kontorschef vid Tengbom, till Arkitekten.

Senast i mars varslade Tengbom tolv personer, efter två månaders förhandlingar fick sex arkitekter och en byggnadsingenjör gå. Att det knappt ett halvår senare är dags igen tillskriver Mark Humphreys den alltmer märkbart avmattade konjunkturen.

Annons

– Vi började känna av det här i februari 2018. Innan dess kunde vi nästan inte anställa i tillräckligt hög hastighet. Men efter tre års nästan konstant intervjuande vände plötsligt konjunkturen. Det har fortsatt nedåt sedan dess, säger han.

Mark Humphreys, kontorschef Tengbom Foto: Jonas Eriksson

Efter vårens uppsägningar satte företaget hoppet till ett par större projekt, som i slutändan inte blivit av för Tengboms del. En del projekt på grund av konjunkturen, andra på grund av konkurrens.

De nya varslen gäller hus- och inredningsarkitekter, byggnadsingenjörer och ett antal stödfunktioner. Mark Humphreys tycker inte att man var för restriktiva med antalet uppsägningar under våren, men tror och hoppas att man nu tar höjd för att undvika fler varsel.

– Jag försöker minska sannolikheten för att det här måste upprepas. Vi har inga indikationer på att det ska behövas, men vi är i en bransch som förändras veckovis, säger han.

Han lyfter fram att företagets övriga kontor går bra, men poängterar att storstäderna förväntar sig fortsatt motvind.

Annons

– Vi ser att det kommer bli fortsatt tufft framåt. Alla signaler pekar på det, vi ser inga tecken på att det kommer vända under 2020, säger han.

Den lokala fackklubben kommenterar varslet i ett mejl till Arkitekten. Där skriver man att klubben inlett MBL-förhandlingar med Tengbom och att man under tiden processen pågår väljer att inte kommentera ytterligare.

”Det är naturligtvis en tuff situation för alla på Stockholmskontoret. Vi kommer att stötta våra medlemmar och har kallat till ett medlemsforum i nästa vecka, där det kommer att finnas möjlighet att diskutera situationen och ställa frågor om processen. Det vi ser som högsta prioritet är att processen sker korrekt och med största respekt för medarbetarna”.

 

Author no image

Josef Svenberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel