Gå till innehållet

Struktur för vattenrening vann tävling om klimatsmarta innovationer

Tre nyutexaminerade arkitekter vann idétävlingen Klimatgalleriet med ett tillägg på befintliga byggnader som både hanterar dagvatten och skapar rum.
– I vårt förslag synliggörs resurser så att de boende får en direkt relation till klimatomställningen, säger en av vinnarna, arkitekten Ellen Lindskog.

De tre arkitekterna Ellen Lindskog, Natalie Hase och Sogol Baghban, som tog examen på Arkitekturskolan på KTH i våras, vann Klimatgalleriets första idétävling med sitt förslag för ett skärmtak av rör med vattenrenande alger. De har arbetat med hantering av dagvatten och ett tillägg i en befintlig struktur som förändrar stadsbilden.

– Vi har undersökt vilket arkitektoniskt språk tekniken med vattenrening med alger kunde skapa. Vi ville också rita ett förslag som minskar avståndet mellan människan och lösningen för att synliggöra klimatfrågan i vardagen, säger Ellen Lindskog.

Lösningen består av två vattencisterner där den ena samlar regnvatten från taket och den andra blandar vattnet med algen Chlorella vulgaris. Vattnet förs sedan ut i smala rör som tillsammans bildar en rumsskapande konstruktion över taket och gör det till en plats att vistas på. När vattnet cirkulerar i rören och utsätts för solljus aktiveras algerna och renar vattnet från bakterier. Det kan sen användas för husets vattenförsörjning. För att strukturen ska bilda en plats att vistas på krävs ett platt tak för att det ska bli en plats att vistas på men strukturen skulle också kunna byggas på andra tak eller på ett torg.

– I vårt förslag blir byggnaden nästan till en maskin som tar tillvara resurser från omgivningen, samtidigt som det synliggör resurser så att de boende får en direkt relation till klimatomställningen, säger Ellen Lindskog.

Klimatgalleriet lanserades i maj som en mötesplats för klimatsmarta idéer för samhällets rumsliga utveckling. Bakom initiativet står arkitekterna Sam Keshavarz, Emelie Ahlqvist, Johan Brymér, Frida Eddestål, Sofia Engdahl och Fredrik Matz. Vid lanseringen annonserade de idétävlingen där de också har uppmuntrat till att föreslå innovativa processer och metoder.

Juryn bedömde att förslaget visar möjlighet till systematisk tillämpning i befintlig bebyggelse.

– Syftet med tävlingen är att få fram riktigt bra idéer av hur arkitektur, teknik och social innovation kan hantera klimatutmaningar, säger Sam Keshavarz.

Tävlingen riktades brett och 23 bidrag kom in från personer med blandad bakgrund och kunskap. Juryn sattes också samman av personer med olika kompetenser.

– En stor del av utvecklingen av klimatsmarta lösningar sker idag inom företag och delvis i form av certifieringar. De här idéerna kan vara en injektion i det mer systematiska arbetet, säger Sam Keshavarz.

 

Klimatgalleriets idétävling

Vinnare i Klimatgalleriets idétävling är Sogol Bagbahn, Natalie Hase och Ellen Lindskog med bidraget “Chlorella Vulgaris Skärholmen”. De tilldelas 35 000 kronor. Tre hedersomnämnanden gick till bidrag av Melissa van Gerwen, Inca Leijonborg och Cedervall arkitekter som fick 5000 kronor vardera. Samtliga 23 bidrag från Klimatgalleriets tävling visas på övre platån av Sergels torg i Stockholm till och med den 28 november.

Mer att läsa