Nyheter

Sweco rekryterar arkitekter till Luleå

22 juni 2021

Sweco architects ska starta upp en arkitektverksamhet i Luleå.
– Vi har påbörjat rekryteringen och räknar med att vara i gång med verksamheten efter sommaren, säger Ulla Bergström, vd på Sweco architects.

Annons
Foto Istock

Sweco har tidigare inte haft någon arkitektverksamhet i Luleå.

Beskedet om Sweco artchitects satsning i Luleå kommer en kort tid efter att konkurrenten Tengbom gick ut med nyheten att företaget köper upp Luleå-baserade MAF arkitektkontor som har 50 anställda.

– Det är en viktig markering att två av de största arkitektverksamheterna i Sverige satsar i norr. Skillnaden är att vi ska bygga organiskt från grunden medan de etablerar sig genom förvärv. Och med vår inriktning på stadsbyggnad kompletterar vi med något som tidigare inte finns på orten, säger Ulla Bergström.

Enligt Ulla Bergström handlar den nya arkitektverksamheten initialt om cirka fem medarbetare som kommer att starta upp arkitektstudion och ansluta till Swecos befintliga teknikkonsultkontor i Luleå. På sikt räknar hon med att det ska bli en grupp om tio arkitekter.

Annons

– Det är en utmaning att rekrytera på orter som inte har någon arkitektutbildning men i Luleå finns en civilingenjörsutbildning med arkitekturinriktning och vi ser fram emot att samarbeta med universitetet och att rekrytera talanger. Vi tror också att vi lyckas med nya möjligheter att arbeta flexibelt och en allmän trend att många återvänder till sina hemorter, säger Ulla Bergström.

Liksom Tengboms vd Jan Mattsson gör hon bedömningen att norra Sverige nu är den hetaste marknaden utöver de tre storstadsregionerna. Ulla Bergström nämner grön omställning, hemflyttningen, den växande turistnäringen och en industrietablering som kräver att kommuner och företag i norr kan locka rätt kompetens.

– Vi tänker satsa på stadsutveckling, att stötta kommuner och företag i tidiga skeden, säger Ulla Bergström.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel