Nyheter

Tovatt architects blir uppköpta av Sweco

1 juli 2019

Tovatt architects and planners är uppköpta av Sweco sedan 1 juli och arbetar vidare som helägt dotterbolag och självständig studio inom koncernen.

Annons
Foto Otto Lindstam

Johannes Tovatt tror på större delar av komplexa projekt och nyrekryteringar när företaget köps upp av Sweco. Projektet Seestadt Aspern i Wien följer med.

Den 1 juli meddelades de anställda på Tovatt architects and planners att företaget köps upp och blir ett helägt dotterbolag till Sweco.

– Vi i ledningsgruppen har arbetat med detta länge men det är helt nytt för alla anställda och förstås omvälvande för dem, säger Johannes Tovatt, som just kommit ut ur mötet med personalen.

Diskussionen om ett formaliserat samarbete har pågått i tio månader och resulterat i nu pågående samarbetsprojekt i projekt i Sverige, Kanada och Tyskland.

Annons

– Beslutet har vuxit fram när vi har diskuterat framtiden, kunskap och bransch på många olika nivåer, säger Johannes Tovatt.

Samma dag som personalen informerades skickades ett brev ut till företagets kunder med formuleringen: ”Med tillgång till Swecos bredd och expertis inom hela samhällsbyggnadssektorn ser vi möjligheter att kunna utveckla både oss själva och våra uppdrag och ta det till en högre nivå. Och från vårt håll kommer vi som individer och grupp att kunna fördjupa Swecos kompetens inom både stads- och husbyggnad.”

Det sker till en början inga förändringar inom personalgruppen hos Tovatt architects and planners men företaget kommer att integreras och flytta ihop med Sweco längre fram. Johannes Tovatt hoppas och tror på att företaget nu kommer att kunna göra fler rekryteringar.

– Vi har länge hanterat stora komplexa projekt internationellt samtidigt som vi är relativ få personer inom företaget.

Tovatt architects and planners har tidigare samarbetat med flera internationella företag och greppat komplexa projekt från stadsbyggnadsskede till husbyggnad i bland annat England, Tyskland, Ryssland, Österrike och Finland.

– Det har varit underbart, men det är också sårbart. Vi kommer nu kunna bli starkare när vi ska anta de globala, politiska och miljömässiga utmaningarna. Målet är att vi ska kunna ta arkitektoniskt grepp över helheter och större delar av komplexa projekt, säger Johannes Tovatt.

Annons

Nina Gunne

Author no image

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel