Nyheter

Sveriges Arkitekter ställer ut på Centralen

4 februari 2019

I dag invigs Sveriges Arkitekters utställning på Stockholms centralstation.
Temat är de nominerade bidragen till årets arkitekturpriser.
– Vi har inte gjort en sådan här utställning till allmänheten tidigare, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på Sveriges Arkitekter.

Annons
Foto Jonas Mellqvist/Sveriges Arkitekter

Under veckan möts pendlare på Stockholms central av Sveriges Arkitekters utställning.

Under parollen ”Stockholms central har Sveriges bästa arkitektur” ställer Sveriges Arkitekter ut i vänthallen på centralstationen.

– Vi har inte gjort en sådan här utställning till allmänheten tidigare, även om vi gjort egna utställningar – så som Woodland som handlade om träarkitektur – för att visa upp svensk arkitektur utomlands. Vi har inte haft utställningar i Sverige i modern tid riktad till vår inhemska målgrupp, säger Jonas Mellqvist.

Förbundsordförande Tatjana Joksimović invigningstalar under måndagseftermiddagen. Sedan pågår utställningen till och med söndag. Utställningen innehåller modeller på de nominerade bidragen till Kasper Salin-, Siena- och Planpriset. Utställningen utökas med de nominerade till Guldstolen på torsdag, när bidragen offentliggörs.

Annons

– Vi vill visa att arkitektur handlar om mycket mer än fasader på hus. Vi visar upp planer, inredningsarkitektur, bostäder och att det finns så mycket mer inom arkitektur och landskapsarkitektur än det som varit i fokus för den debatt som varit. Arkitektur är mycket bredare än fasader på fastigheter – det handlar om gemensamma livsutrymmen, säger Jonas Mellqvist.

Hur många väntas se utställningen?

– Det är omöjligt att säga. Enligt Jernhusen som äger fastigheten passerar över 200 000 människor Centralen varje dag, så det är ett stort flöde av människor. Vi har gjort utställningen så att det ska vara väldigt lätt att glida in och se en liten del, eller se alltihop. Men klart står att vi vill vara på ett ställe med väldigt mycket människor just för att vi vill fånga upp allmänheten och inte bara de som redan är intresserade.

Varför har ni valt att utställningen ska handla om de nominerade till arkitekturpriserna?

– Det är just för att vi lägger ner ett enormt arbete på att granska det som alla människor har möjlighet att föreslå. Det är en öppen process där vem som helst kan föreslå bidragen, sedan gör juryn ett väldigt grundligt arbete att verkligen sätta sig in i de föreslagna bidragen som sedan nomineras till priserna.

Besökarna kan ta del av modeller på de nominerade bidragen. Här 79&Park ritat av BIG.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel