Gå till innehållet

Sveriges Arkitekter ökar mest av alla fackförbund

Förra året ökade antalet yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Arkitekter med 4,4 procent. Det är den största procentuella ökningen bland alla fackförbund inom Saco, LO och TCO.

Av alla de 23 förbund som ingår i Saco, är det bara drygt hälften som ökade i antal yrkesverksamma medlemmar under 2018. Alla LO-förbund utom två  minskade och bland TCO-förbunden går Unionen bäst med en 2,4 procentig ökning av yrkesverksamma medlemmar. Sveriges Arkitekter sticker alltså ut med sin dryga fyraprocentiga ökning.

Tobias Olsson.

– Det är otroligt roligt! Jag tror att den stadiga ökningen beror på att vi som förbund numera är mer synliga och gör sådant medlemmarna uppskattar, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Han poängterar att Sveriges Arkitekter har legat bra till i Saco-statistiken även tidigare år.

– Vi har legat i toppen de senaste fem åren trots brinnande högkonjunktur. Jag tror att arkitekter som yrkesgrupp oavsett konjunktur gärna vill organisera sig för att få till förändringar, säger Tobias Olsson.

Men kan inte förra årets ökning bero på att marknaden svalnat och fler känner sig osäkra?

– Det skulle kunna vara en förklaring. Men som sagt, 2018 är inget stort undantag från tidigare år, säger Tobias Olsson.

Sveriges Arkitekters ökning förra året innebär 399 stycken fler yrkesverksamma medlemmar än 2017. Det totala antalet fullbetalande yrkesverksamma i förbundet var den sista december förra året 9 488 stycken. När även studenter och pensionärer räknas in har Sveriges Arkitekter idag totalt 13 522medlemmar.

Mer att läsa