Nyheter

Sveriges Arkitekter lägger ner app

30 januari 2020

Drygt ett år efter lanseringen väljer Sveriges Arkitekter att avveckla sin app. Satsningen har hittills kostat medlemmarna drygt en miljon kronor.

Annons
Foto Fröjd

Sveriges Arkitekters app lanserades hösten 2018. Sedan 1 januari 2020 går den inte längre att ladda ner.

Det var i onsdagens nyhetsbrev som Sveriges Arkitekter gick ut med att förbundets app inte kommer att uppdateras. Beslutet togs av styrelsen i december och grundades på en analys av appens innehåll, kostnader och antal besökare vilket ställdes i relation till att utveckla Sveriges Arkitekters webbplats arkitekt.se.

– Den tekniska förvaltning och de personliga resurser som appen krävde visade sig vara mer omfattande än vad vi förutsåg. Det är inte ekonomiskt försvarbart att behålla den, säger Sveriges Arkitekters kommunikationschef Ariella Nisell.

Ariella Nisell. Foto: Peter Philips

Annons

Hon tillägger att det snart är sex år sedan förbundets webbplats uppdaterades och att det är nödvändigt att bygga om den.

– Mycket av det innehåll som finns i appen kommer att kunna nås i en ny webbplats. Nu passar vi på att se över hela vår digitala kommunikation och renodla våra kanaler.

Appen kostade 900 000 kronor att utveckla och var inte budgeterad. Det var ett av skälen till att förbundet gick back mer än planerat under 2018. Till det kom en årlig underhållskostnad på cirka 250 000 kronor. Dessutom skulle det behövas ytterligare investeringar under 2020 för att appen ska fungera som det var tänkt.

Bakgrunden till att den togs fram är ett beslut i Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram för 2017–2018 om att utveckla de digitala kanalerna. Initiativet till att skapa just en app kom från den dåvarande styrelsen.

Tanken med satsningen var att samla vad som händer inom svensk arkitektur, med länkar till artiklar från tidskrifter och dagspress samt ett kalendarium. Medlemmarna kunde också logga in och exempelvis hantera fakturor. Under 2019 besöktes appen 1 135 gånger. Webbplatsen arkitekt.se hade 326 754 besök under samma period.

Varför har appen haft så få besök?

Annons

– Jag tror det dels beror på att innehållet gick att hitta på Sveriges Arkitekters, Arkitektens och Arkitekturs webbplatser, appen blev inte den samlingssida vi hade hoppats på. Sedan kunde vi absolut ha marknadsfört den mer, säger Ariella Nisell.

Vilka lärdomar drar ni av det här?

– Att man måste våga testa nya saker, men också säga nej till att fortsätta om analysen är att det inte blir bra.

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel