Gå till innehållet

Svenskt fjällhotell vinner Unescos arkitekturpris

Designbyrån Stylt i Göteborg har tagit emot FN-organet Unescos arkitektur- och designpris Prix Versailles för interiören av hotellet Niehku i Riksgränsen.

Syftet med Unescos Prix Versailles är att uppmärksamma kvalitet i den kommersiella arkitekturen. I juryn satt i år bland andra brittiska arkitekten David Adjaye och den internationella arkitektorganisationen UIA:s president Thomas Vonier.

Stylts grundare Erik Nissen Johansen är nöjd med att kamma hem en utmärkelse för bästa inredning i hotellklassen ännu en gång. Senast var år 2017 med Hotell Spedition i Schweiz.

– Det känns oerhört stort. Extra roligt är att göra det med ett projekt längst uppe i Norrland, så långt från den internationella hotellvärlden man kan komma, säger han i ett pressmeddelande.

Bland övriga av årets pristagare finns bland andra Apples butik på Champs-Élysées i Paris av Foster and Partners, gallerian Coal Drops Yard i London av Heatherwick Studio och hotellet Le Lutetia i Paris av Wilmotte et Associé.

Hotellet Niehku är byggt över ruinen till ett gammalt lokstall. Projektet har skapats i ett samarbete mellan arkitekterna Krook och Tjäder och Stylt.

Stylts restauranginredning med ruinen.

Mer att läsa