Nyheter

Svensk arkitekt tog hem priset för världens bästa inredning

3 december 2018

Johan Carlsson vann med JAC Studios pris för årets inredning på Inside-festivalen i Amsterdam.
– Det var väldigt oväntat, säger han.

Annons
Foto JAC Studios

Juryn fastnade för Johan Carlssons lösningar i det sydkoreanska museet.

Johan Carlsson är lycklig efter helgens Inside world festival of interior. På torsdagen vann han med sitt danskbaserade JAC Studios och projektet Yumin Art Nouveau Collection i kategorin Inside Display. På fredagens galamiddag stod det klart att festivalens superjury gillade projektet så mycket att det tilldelades det största priset för årets inredning.

– Det var en helt fantastisk upplevelse. Vi var verkligen inte förberedda på utfallet, säger Johan Carlsson.

Yumin Art Nouveau Collection är ett nytt museum beläget på Phoenix-halvön på ön Jeju i Sydkorea. Museet inhyser en permanent utställning med konstglas av den franske konstnären Émile Gallé. Arbetet med museet har skett i tät dialog med art nouveau-experter, kunden och Tadao Andos kontor. Museet är granne med vulkanen Hallasan och Johan Carlsson har låtit den dramatiska naturmiljön inspirera till lösningarna i projektet.

Annons

Johan Carlsson, JAC Studios grundare. Foto: Kirstine Ploug

– Vi arbetade väldigt kontextuellt med referenser från platsen. Vi hade även en problemställning i att skapa en relation mellan olika kulturer, där vi kommer från Skandinavien och är i Sydkorea för första gången. Då för att arbeta med fransk art nouveau-glas i en byggnad av den japanske arkitekten Tadao Ando, säger Johan Carlsson och exemplifierar:

– Vi har tagit in mötet mellan Västvärldens kultur och Öst. I ett av gallerierna har vi ställt en bänk mot en tatamimatta, vilka erbjuder traditionella sätt att sitta, och vi har försökt skapa en intimitet mellan föremål och besökare.

Johan Carlsson har arbetat med inslag från olika kulturer. Foto: JAC Studios

Ytterligare sju svenska bidrag var nominerade till priser på arkitekturfestivalen WAF respektive Inside i Amsterdam, men fick se sig slagna av andra projekt.

Arkitektkontoret WOHA Architects från Singapore kammade i fredags hem det största priset på WAF, World building of the year 2018. WOHA vann med sitt projekt Kampung Admiralty Singapore som bland annat är ett äldreboende med friskvårdscenter integrerat. Byggnadskomplexet erbjuder därutöver en imponerande takträdgård med utegym och lekplats.

Annons

WAF:s programdirektör Paul Finch lyfter fram förtjänsterna med den vinnande byggnaden och trycker särskilt på dess mångfacetterade innehåll.

– Juryn imponerades av hur projektet hanterat frågor om åldrande, hälsovård, socialt boende och kommersiella utrymmen, och på så vis erbjudit stora landvinningar för offentlig sektor, säger han i ett pressmeddelande.

Paul Finch lyfter även att Kampung Admiralty Singapore inkorporerat växtlighet på ett välkommet sätt. Projektet har varit omskrivet under det gångna året och hyllades i augusti av Singapores premiärminister Lee Hsien Loong som framtidsmodellen för offentligägda bostäder.

WOHA:s vinnande projekt i Singapore från skyn Foto: WOHA

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel