Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Svensk tävlingsvinst i Kanada

Mandaworks har tagit hem förstapriset i en internationell arkitekttävling om en huvudgata i Montreal. Tävlingen är den fjärde på två veckor där det svenska kontoret fått förstapris.

Till den internationella tävlingen om utformningen av en av Montreals huvudgator kom 28 bidrag, varav fem gick till final. Mandaworks och Civilitis förslag övertygade juryn med sin ”poesi och storytelling” samt att det ”för in naturen i stadens hjärta”.

Det vinnande bidraget är en hybrid mellan torg och skog där förbindelser och avgränsningar bildar en serie vardagsrum genom den 1,6 hektar stora ytan. Specifika biotoper stödjer inhemsk biologisk mångfald.

Enligt Manon Otto, partner i Mandaworks som arbetar permanent på plats i Montreal, betyder vinsten oerhört mycket för kontoret.

– Under flera år har vi arbetat för att etablera en verksamhet i Kanada och det här projektet ger oss en efterlängtad skjuts framåt. Att få vara med och gestalta ett av Montreals viktigaste stadsrum är en stor ära för oss, säger hon.

De andra tävlingarna som Mandaworks vunnit de senaste två veckorna rör projekt i Nederländerna, Kina och Sverige. I nederländska Julianadorp vann de Panorama lokaal som handlade om att öppna upp samhällets inåtvända stadsstruktur och möta stigande vattennivåer.

I Kina fick de uppdraget att utveckla en tomt på landsbygden utanför megastaden Chengdu och i Uppsala vann kontoret en inbjuden tävling om en ny utvecklingsplan för Uppsala business park.

Förslaget är en hybrid mellan torg och skog där förbindelser och avgränsningar bildar en serie vardagsrum för Montrealborna.

Specifika biotoper ska stödja och välkomna inhemsk biologisk mångfald.

 

Om tävlingen

Den internationella tävlingen McGill college, reinventing the avenue arrangerades av Montreal stad. Bakom det vinnande förslaget Et Sillon… dans les salons quatre saisons står Mandaworks och Civiliti. Underkonsulter är SNC Lavalin, Lasalle-NHC, Udo design, Biodiversité conseil, Lamontagne consultants and EVOQ. Teamet från Mandaworks består av Martin Arfalk, Patrick Verhoeven, Manon Otto, Cyril Pavlu, Alessandro Macaluso, Leslie Norris och Danny Bridson.

Mer att läsa