Nyheter

Svenska arkitekter spanar i Texas

12 mars 2019

– Vi drunknar i data medan vi hungrar efter kunskap och insikt, säger Louise Lindquist Sassene från Sweco, som är på plats på konferensen South by Southwest i Texas.

Annons
Annons

Louise Lindquist Sassene deltar från Sweco på en konferens om framtidsforskning i Texas.

South by Southwest (SXSW) är en festival för musik, film och interaktiva medier med en en parallell konferens kring framtidsforskning. I år innehåller konferensen många teman om urban design, smarta städer och hållbara samhällen. 310 000 människor deltar totalt i festivalen och konferensen den 8–17 mars i Austin, Texas i USA.

– Det här är världens största konferens för kreativa människor och innovation, säger Louise Lindquist Sassene, arkitekt på Sweco.

Själv är hon där, tillsammans med sina kollegor Anders Neregård och Andreas Huss på Sweco, för att spana inom de spår som berör samhällsutveckling, stadsplanering och arkitektur.

Annons
Annons

– Flera föreläsningar handlar om vilka konsekvenser digitaliseringen har. Idag är vi extremt uppkopplade och samtidigt mer ensamma. Vi behöver fundera på vilka konsekvenser digitaliseringen har för det samhälle vi planerar, säger Louise Lindquist Sassene.

De senaste två åren har fastighetsbranschen börjat intressera sig för konferensen på South by Southwest och enligt Louise Lindquist Sassene har inte heller arkitekter brukat besöka konferensen tidigare.

– Fastighetsbranschen och arkitekterna är sist på bollen och har fastnat i att diskutera tekniken bakom digitalisering och automatisering. Techbranschen har kommit förbi de diskussionerna och pratar nu om implementeringen och konsekvenserna för våra samhällen, säger hon.

Danska arkitekten Bjarke Ingels är en av föreläsarna vid sidan av flera internationella stadsplanerare och Humlegården och Fastighetsägarna är på plats för första gången.

– Fastighetsbranschen är den sista stora branschen att digitaliseras. Nu behöver också arkitekterna förstå möjligheterna. Med sitt holistiska perspektiv kan de spela en viktig roll för att utveckla fördelarna. När digitaliseringen frigör tid kan vi till exempel använda mer tid till design- och dialogprocesser.

Annons
Annons

Nina Gunne

Gå till nästa artikel