Nyheter

Sundsvall startar skönhetsråd

22 februari 2019

Efter en idé som väcktes för drygt tio år har Sundsvall till sist fått ett skönhetsråd rapporterar Sundsvalls Tidning.
– Jag hoppas kunna bidra med relevanta synpunkter, sedda från en verksam arkitekts synvinkel, säger planarkitekten Agnieszka Tolf som sitter med i rådet.

Annons
Foto Staffan Eliasson

Sundsvall har startat ett skönhetsråd.

Diskussionen pågick redan för ett decennium sedan. Och för fyra år sedan tog kommunfullmäktige i Sundsvall beslut om att upprätta ett skönhetsråd. I nästa vecka har gruppen sitt första möte och på en av stolarna sitter Agnieszka Tolf, planarkitekt och representant från Sveriges Arkitekter.

– Jag fick frågan om att delta i skönhetsrådets arbete av kommunen och kände att det var ett mycket intressant uppdrag, då jag självklart är intresserad av utvecklingen av staden där jag bor, säger Agnieszka Tolf.

Frågor som engagerar i Sundsvall just nu är bland annat utvecklingen av det centrala hamnområdet, som tidigare har varit industrimark där vattennära ytor nu görs tillgängliga för bostäder, aktiviteter och näringsverksamhet. Också det gröna stråket, området närmast Selångersån som rinner genom stadens centrum och kopplar Mittuniversitetet med inre hamnen, samt utvecklingen av det Stora torget engagerar.  

Annons

Agnieszka Tolf.

– Jag hoppas kunna bidra med relevanta synpunkter på planering och byggande i kommunen, sedda från en verksam arkitekts synvinkel, säger Agnieszka Tolf.

Förutom Agnieszka Tolf består skönhetsrådet av ytterligare sju personer.

De är spridda över alla delar och det är bra att vi får in kommersiell kunskap. Den kommer att tillföra staden viktig kompetens, säger Anders Hedenius (S), rådets och stadsbyggnadsnämndens ordförande, till Sundsvalls tidning.

Oppositionen i Sundsvalls kommun har varit kritisk. De menar att rådet bara kommer bli en extrakostnad eftersom det inte har något beslutsmandat.

Den bilden delar inte Anders Hedenius.

Annons

– Det ligger under stadsbyggnadsnämnden som fattar beslut, men det är klart att nämnden kommer att lyssna på rådets synpunkter, säger han till Sundsvalls Tidning.

Anton Andersson

Gå till nästa artikel