Gå till innehållet

Studentförening vid BTH utsatt för bedrägeri

Arkipelago Karlskrona uppger att man har polisanmält ett misstänkt bedrägeri efter att deras bankkonto tömts.
– Det är väldigt trist, säger Christine Jacobsson, styrelseordförande.

Arkipelago Karlskrona, som är en sektion under studentföreningen Plankan vid Blekinge tekniska högskola, arrangerar evenemang och en arbetsmarknadsmässa riktad till studenterna i fysisk planering. Organisationen arrangerar även studieresor och besökte under oktober arkitekturtriennalen i Oslo. I torsdags skulle flera utlägg som gjorts under resan betalas, men då upptäckte styrelsen att organisationens bankkonto tömts på så gott som alla medel.

– Vi har blivit utsatta för ett bedrägeri. Vi vet inte exakt hur det gått till, men har kontaktat banken och gjort en polisanmälan, säger Christine Jacobsson.

Christine Jacobsson.

Vad vet ni om hur det kan ha gått till?

– Vi har inget svar på det, utan väntar på svar från banken och polisen, men vill inte säga mer om det.

Vart har pengarna förts över någonstans?

– Banken och polisen håller på att reda ut vad det är som hänt. Bankens säkerhetsavdelning har sagt att de kommer att återkomma inom tre till fyra veckor, men de tror inte att pengarna kommer komma tillbaka. De förklarade att så fort pengarna har förts över så sprids de snabbt vidare.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi vill inte gå ut med hur mycket som har försvunnit, säger Christine Jacobsson som heller inte vill kommentera hur polisanmälan gjordes.

Arkitekten har sökt polisregion Syd för en kommentar, men polisen kan inte hitta någon polisanmälan som matchar det misstänkta bedrägeriet.

– Det betyder inte att det inte finns, säger Robert Loeffel presstalesperson vid polisområde Blekinge.

Robert Loeffel.

Arkipelago Karlskrona uppger att man har fryst bankkontot för transaktioner tills vidare och arbetar nu för att få ihop den planerade verksamheten framöver.

– De evenemang som är planerade för hösten och vintern får vi tänka annorlunda kring, säger Christine Jacobsson.

Den planerade arbetsmarknadsmässan i februari kommer att genomföras.

Sveriges Arkitekter sponsrar Arkipelago, men har inte drabbats av det misstänkta bedrägeriet.

– Sveriges Arkitekter hjälper till med att samordna riksmöten mellan de olika skolorna och sponsrar med kostnaden för annons i tidningen Arkitekten respektive drift av Arkipelagos hemsida. Men vi har ingen gemensam budget och påverkas inte på så sätt av det inträffade, säger Rebecca Wahlström, studentsamordnare för Sveriges Arkitekter.

Mer att läsa