Nyheter

Studenternas paviljong pryder mässans entré

13 april 2018

Umeåstudenterna Tobias Jansson och Oscar Forsmans vinnarbidrag i tävlingen Nya ögon på plast byggdes upp i entréhallen på Nordbygg som den 13 april avslutades med en särskild arkitekturdag.

Annons
Foto Oscar Forsman

Oscar Forsman och Tobias Jansson går fjärde året på Arkitekthögskolan i Umeå, UMA. Deras vinnarpaviljong utgör entrétorget på Nordbygg den 11–13 april på Stockholmsmässan.

– Det känns nästan overkligt att för första gången stå i det vi tidigare bara sett på ritning, säger Oscar Forsman som tillsammans med Tobias Jansson är på plats på Nordbygg där deras pelarsal blivit mötesplats för mässans besökare.

Det var tidigare i år som Nordbyggs årliga studenttävling avgjordes, denna gång med fokus på materialet plast. Uppgiften var att skapa ett innovativt, spänstigt, spännande och oväntat möte med materialet, uttryckt i en fungerande kafémiljö. Tobias Janssons och Oscar Forsmans förslag prisades för att vara enkelt, pampigt och med avstamp i den klassiska ordningen.

Tobias Jansson och Oscar Forsman tog emot priset på 20 000 kronor vid en ceremoni på Nordbygg under torsdagskvällen. Foto: Bosse Lind

Annons

De senaste veckorna när paviljongen uppförts, har de båda studenterna haft kontinuerliga möten med konstruktörer, byggare och mässans personal. Och det ursprungliga förslaget har bearbetats en del sedan vinsten.

– Vi har ritat om taket för att uppfylla brandreglerna. Och det som från början var tänkt vara färgad plast blev ofärgad kanalplast, för att det var det som fanns tillgängligt på kort tid och för att paviljongen skulle blivit för tung annars, säger Oscar Forsman.

En idé med förslaget var att paviljongen kan packas som ett platt paket och lätt byggas upp igen.

– Vi vet inte vad som händer med paviljongen efter mässan men förhoppningsvis kan den flytta vidare, säger Oscar Forsman.

Nordbygg i Stockholm har pågått sedan i onsdags och avslutas idag med en arkitekturdag där arkitektrollen i Sverige och Tyskland diskuteras i en rad föreläsningar och panelsamtal.

Paviljongen är byggd i kanalplast och meningen är att den ska gå att packa ihop och uppföras igen. Foto: Tobias Jansson

Annons

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel