Nyheter

Stora danska arkitektkontor säger upp personal

18 oktober 2019

Flera stora arkitektkontor i Danmark har sagt upp personal. Totalt handlar det om 60–70 personer. Den sviktande marknaden för bostäder anges som en orsak men danska arkitektförbundet menar att de aktuella uppsägningarna inte är del av någon allmän trend.

Annons
Foto Birger Niss/Istock

Det råder osäkerhet i bostadsbyggandet även i Danmark.

– Det är helt enkelt mindre att göra, säger Peter Berg, administrativ direktör på Arkitema, till tidningen Børsen.

Arkitema, som i Danmark har över 350 medarbetare i Köpenhamn och Århus, har sagt upp 25 medarbetare, det vill säga närmare sju procent av personalstyrkan. Peter Berg säger till tidningen att branschen är präglad av en del osäkerhet och att ingen vet hur kritiskt det kommer att bli på bostadsmarknaden. Men han konstaterar att det kommer att ligga på en lägre nivå framöver.

Även Schmidt Hammer Lassen har sagt upp 30 personer varav 15 arkitekter. Och Lundgaard och Tranberg har sagt upp tio.

Annons

Peter Toftsø. Foto: FAOD

Enligt det danska arkitektförbundet, FAOD, är de aktuella uppsägningarna inte en del av en allmän tendens på arbetsmarknaden.

– Vi ser det som undantagsfall, om än allvarliga sådana eftersom det rör sig om många personer, säger Peter Toftsø, styrelseordförande för FAOD.

Han påpekar att uppsägningarna både på Arkitema och Schmidt Hammer Lassen går att förklara med att båda företagen nyligen blivit uppköpta, av storkoncernerna Cowi respektive Perkins and Will. Och att de i fallet Lundgaard och Tranberg har att göra med att företaget gått miste om ett stort uppdrag.

– Visst märker vi också en svag tendens att högkonjunkturen mattas av men hittills har vi endast sett en rörlighet på marknaden. Det är många uppsägningar men lika många anställningar. Arbetslösheten ligger kvar på 5,5 procent, vilket betyder cirka 320 personer, säger Peter Toftsø.

Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel