Stor ökning av kvinnliga vd:ar
40 procent av de större arkitektföretagen har en kvinnlig vd, visar Arkitektens undersökning. Det innebär att andelen har mer än fördubblats sedan den senaste undersökningen 2016.
– Arkitektbranschen är avsevärt bättre än näringslivet i stort, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.
– Fler kvinnor når högre upp i organisationerna för att de är duktiga på ledarskap, säger Lisa Jonsson, vd för Kanozi.

Lisa Jonsson har varit vd för Kanozi sedan början av 2023. Här tillsammans med tf kontorschefen Alice Dyer och arkitekten Jessica Wren.
Andelen kvinnor som når toppen i arkitektbranschen har ökat de senaste åren. När Arkitekten undersökte saken 2016 hade ungefär vart femte arkitektföretag med tio eller fler anställda en kvinnlig vd. Nu har andelen ökat till mer än var tredje. 40 procent av företagen har en kvinnlig vd, jämfört med cirka 19 procent 2016. Det visar en kartläggning som Arkitekten gjort.
– Det sticker verkligen ut och det är en oväntad ljusglimt för oss. Utvecklingen är annars väldigt trög just när det gäller vd-posterna, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright som är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och mångfald på ledande positioner i näringslivet.
Allbright granskar årligen drygt 300 svenska börsbolag. Allbright tittar bland annat på hur ledningar och styrelser är sammansatta och vem som är vd respektive styrelseordförande. Jämställdheten förbättras inom vissa områden, inom andra händer ingenting.
– Vi ser att det sker en ökning av andelen kvinnor i styrelser och ledningar. Men på vd-posten står det som sagt still. Där ligger börsbolagen på pinsamt låga elva procent. Arkitektbranschen är alltså avsevärt bättre än näringslivet i stort, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg, vd för Allbright.
Att vara vd är en viktig och tung post i ett bolag. Som vd kan man göra riktigt stora förändringar och påverka företaget på olika sätt.
– Det är personer med väldigt mycket makt. Och det är just därför som det är som allra trögast att förändra där. Det är väldigt starkt rotat i oss att män skulle vara bättre ledare.
Det märks inte minst inom rekryteringsbranschen, som Allbright granskade förra året i rapporten Näringslivets grindvakter.
– Vi ville förstå varför just vd-poster är så svåråtkomliga för kvinnor. Vi upptäckte att vid externa rekryteringar via rekryteringsfirmor är det bara 13 procent av vd-posterna som gått till kvinnor de senaste fem åren. Det är männen som är på rekryteringsföretagens radar. Medan kvinnor oftare får vd-roller via intern rekrytering, säger Amanda Lundeteg.
Vem som sitter på vd-posten spelar dessutom roll för ledningsgruppens sammansättning.
– Kvinnor på vd-poster har cirka 40 procent kvinnor i sin ledningsgrupp medan männen har cirka 20 procent kvinnor. Män och kvinnor rekryterar olika.
Varför sticker då arkitektbranschen ut på ett positivt sätt? En förklaring kan enligt Amanda Lundeteg vara att det helt enkelt finns många kvinnliga arkitekter.
– Vi ser liknande mönster inom mediebranschen som ju bestått av många kvinnor under en längre tid. Där är det också mycket kvinnor på chefsposter och i styrelser. Arkitektbranschen har bättre förutsättningar jämfört med exempelvis ingenjörstunga branscher, där kvinnorna är färre.
Jämställdhet handlar inte bara om rättvisa förutsättningar att göra karriär. Det handlar också om affärsfördelar. Studier visar att mångfald och jämställdhet på toppen leder till ökad innovation.
– Vi har jämfört nyckeltal i bolag med jämställda respektive ojämställda ledningsgrupper. De jämställda utklassade de ojämställda bolagen när det gäller fyra av fem nyckeltal, säger Amanda Lundeteg.

Lisa Jonsson, vd för Kanozi.
En kvinna som nått toppen är Lisa Jonsson, som utsågs till vd för Kanozi i början av 2023.
– Fler kvinnor når högre upp i organisationerna, men inte bara för att de är kvinnor utan för att de är duktiga på ledarskap och har engagemanget, säger hon.
En del kanske känner att pressen ökar ju högre upp man stiger i en organisation. Men inte Lisa Jonsson.
– Nej, jag känner lika mycket ansvar och engagemang oavsett vilken roll jag har. Även som kontorschef kände jag ett stort engagemang. För mig har det inte känts mer stressigt att vara vd än något annat.
• Läs hela intervjun med Lisa Jonsson i Arkitekten nr 2 2025.