Nyheter

Stockholm inviger offentlig arena för käpphästar

10 juni 2019

Det kommunala bolaget Sisab, Skolfastigheter i Stockholm, har byggt en öppen arena tillägnad käpphästarna och deras ryttare.
– Det här är helt rätt i tiden, säger Anni Björkskog, arkitekt på Sisab.

Annons
Foto Annika Jensfelt

Käpphästarna Nikodemus och Olympia ska snart få testa den nya arenan i Fruängen i södra Stockholm som invigdes den 4 juni.

Anni Björkskog är arkitekt på Sisab.

Hur ritar man en arena för käppisar?

– Käpphästridning är något som hittills förekommit mest på bostadsgårdar, villatomter och ridskolor, så jag hade inga förebilder utöver det. Jag har utgått mycket från det jag själv skulle tyckt vara roligt som barn. Det finns en hoppbana med åtta hinder och tre bommar på mark, en dressyrbana, en terrängbana och tre stall där man kan pyssla om sin käpphäst. Det finns också en kulle där medföljande föräldrar kan ha uppsikt och en lekställning för de yngsta. Budgeten för hela projektet, som tog fem veckor från första samtalet till invigningen, var endast 750 000 kronor, så vi har utnyttjat det som redan fanns på platsen maximalt, som en grusplan och trästockar. Med vita trästaket runt banorna har det blivit ett litet hästparadis.

Annons

Varför byggde ni den här arenan?

– Normalt bygger vi ju skolor och förskolor men vi hade tomten i Fruängen som stått tom länge och vi behövde göra något. Vi engagerar oss för barns hälsa och vet att barn, framförallt tjejer, rör sig för lite och att de spontanidrottsplatser som finns till 80 procent utnyttjas av killar. Så vi ville göra en plats tillägnad tjejerna – men självklart får killar också vara där. På invigningen, som blev en succé, var det 75 barn, både tjejer och killar, som prövade banorna med stor entusiasm.

Blir det fler käpphästarenor?

– Vi kommer nog inte att göra fler, det är inte så vanligt att vi har mark över på det här sättet. Men jag hoppas att vi inspirerar andra kommuner. Det här är helt rätt i tiden. Och tack vare arenan kommer Stockholms läns ridsportförbund att anordna ett riksmästerskap för käpphästar i slutet av september.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel