Gå till innehållet

Stillasittandet ökar under pandemin

Hemarbetet har för en del inneburit mer tid för fysisk träning men samtidigt har vardagsmotionen gått förlorad när vi inte rör oss till och från kontoret.
– Vissa grupper tränar mer under pandemin men tiden för stillasittande har ökat i alla studier vi sett, säger Amanda Lönn på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Hur pandemin med hemarbete och nedstängningar påverkar den fysiska aktiviteten är ett ämne som det nu forskas på både i Sverige och övriga världen.

– Det finns inga publicerade resultat i Sverige än men internationella studier vi tittat på tyder på att vardagsmotionen minskat och att stillasittandet ökat. Antalet steg vi tar per dag har minskat generellt i hela världen, säger Amanda Lönn, forskare på GIH.

Om man inte själv mäter sin fysiska aktivitet kan det vara svårt att veta om man totalt sett rör sig mer eller mindre. Kanske har man fått mer tid för en fritidsaktivitet men väger det verkligen upp mot den dagliga cykelturen till och från kontoret eller promenaden till och från bussen eller tunnelbanan?

– Vardagsmotionen är svårast att värdera. Nu när det gått ett helt år kan tecken på att man minskat sin fysiska aktivitet vara att man fått sämre kondition och därmed blir mer andfådd vid rörelse, att byxorna sitter tajtare eller att man generellt är mer trött. Sedan händer det saker i kroppen som vi inte märker, som att värden för blodtryck, blodfetter och blodsocker försämras, säger Amanda Lönn.

En ljusglimt är trots allt den internationella studie som visar att Sverige är det land där antalet steg vi tar per dag har minskat minst.

– Det är en intressant studie som visar att man i Italien som mest såg en 50 procentig sänkning i antal steg per dag jämfört med Sverige där minskningen som mest varit åtta procent, säger Amanda Lönn.

 

Amanda Lönns tips för att säkra vardagsmotionen:

  • Hitta en rutin som passar dig och håll dig till den. Till exempel att du tar en promenad vid en viss tid, före jobbet, på lunchen eller efter jobbet.
  • Ta kortare rörelsepauser under dagen. Det räcker med några minuter där du aktiverar stora muskelgrupper med till exempel några benböj eller tåhävningar. Och glöm inte rörelseövningar även för överkroppen!
  • Se möjligheterna att vara fysiskt aktiv, till exempel genomföra vissa möten som ”walk and talk”, det vill säga att ni promenerar samtidigt som ni pratar.

Mer att läsa