Nyheter

Starta julpysslet vid 3d-printern – utan onödigt spill

27 november 2020

Johan Wall började 3d-printa julgransornament efter en masterkurs på Chalmers.
– Det är särskilt rogivande för en 3d-printnörd med minimal materialåtgång och vinklar som pushar skrivaren till gränsen för vad den klarar av, säger han.

Annons
Foto Emelie Asplund

Johan Walls droppformade julgransornament är roterat och med vinklar som är på gränsen för vad som går att skriva ut.

Det var förra hösten som Johan Wall, som då gick fjärde året på arkitektutbildningen, deltog i en studio på Chalmers där studenterna fick utforska både stora och små 3d-skrivare.

– Jag hade tillgång till mängder av 3d-skrivare på skolan och inspirerades att testa olika förhållanden mellan material, hastighet och geometri som ger olika oväntade egenskaper hos 3d-utskrifterna.  När jag fick en hem en julgran från mina morföräldrar i Småland slog mig tanken att jag skulle 3d-printa pyntet, säger Johan Wall.

För att skriva ut sina parametriskt designade julgransornament, använde han den minsta sortens skrivbordsprinter.

Annons

– En 3d-printer räknar i regel själv ut vilka stödstrukturer som behövs när formen skrivs ut nerifrån och upp; det blir som pelare man sedan pillar bort. Som insnöad på 3d-print vill man optimera materialanvändningen och reducera antalet stöd. Mitt julgransornament skrivs ut helt utan stöd; hela printet är som en enda stödstruktur. Det blir inget slöseri med material, säger Johan Wall.

Få stöd gör också att printningen går snabbare.

– Mitt ornament tar bara några få minuter att skriva ut, säger Johan Wall.

Johan Walls tips för julpysslet vid printern:
  • Börja smått. Gå inte på din storslagna idé direkt utan börja väldigt litet. Det går fortare att testa saker och blir inte så mycket spill.
  • Enkelt funkar. Det går bra med en liten desktop-printer och i princip vilket 3d-program som helst. Cura är ett utmärkt program för nybörjare medan Grasshopper och Silkworm är för experten.
  • Simulera. De flesta program för 3d-utskrift har en simulator där man kan skikta modellen och på förhand beräkna utskriftstid, materialåtgång och stödstruktur. På så vis kan man optimera designen digitalt – ett bra komplement till de fysiska testutskrifterna.
  • Johan Walls modellfil hittar du här: https://www.thingiverse.com/thing:4663426

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel