Gå till innehållet

Stadsutveckling i fokus när Göteborg firar 400 år

Göteborgs stadstriennal som startar idag sträcker sig i en två kilometer lång urban utställning med olika programpunkter.

Göteborgs stadstriennal startade 2015 och i år är alltså tredje gången gillt. Årets upplaga sträcker sig från juni till september och rymmer programpunkter och satsningar över hela staden, nya sittplatser för invånarna för att vistas på gator och torg, stadsvandringar och samtal för och mellan forskare, praktiker och invånare.

– Vi gör väldigt bra saker i Göteborg och det vill vi lyfta, samtidigt vill vi problematisera stadsutveckling och ha en levande diskussion. En stad som växer fort innebär både framgång och utmaningar, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

Triennalen livesänder under öppningen den 4 juni med gäster som Tomas von Brömssen, Janne Josefsson, Gert Wingårdh, Miriam Bryant och Kronprinsessan Victoria. Under triennalens första del i juni ligger programmets fokus på att Göteborg firar 400 år som stad med bland annat en lansering av en ny arkitekturguide omGöteborg, fotoutställning i Hammarkullen, skolprogram och stadsvandringar. Den 17 juni är det samling vid Hammarkulletorget för att följa rekordårens byggande.

Triennalens andra del har fokus på det offentliga rummet. En stor satsning är trafikkontorets stadsutvecklingsprojekt Ta plats som både ska pröva och förändra användningen av gator och platser med hjälp av tillfälliga åtgärder och där flera platser i staden förvandlas därför till sommaroaser för invånarna.  Under triennalen landar Flygande mattan på Axel Dahlströms torg för spontana och organiserade aktiviteter, för att sen flyga vidare till fyra andra platser fram till september.

Triennalen tjuvstartade redan den 3 juni med River talks, en föreläsningsserie om stadsomvandling i och särskilt transformation av urbana landskap längs floder.

Göteborgs stadstriennal

Stadstriennalen 2021 är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Arrangemanget drivs av stadsbyggnadskontoret i bred samverkan med bland annat Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och institutioner, akademier, näringsliv och olika föreningar. Målet är att skapa en plattform för samtalet om Göteborgs utveckling och framtidens boenden. Triennalen genomförs i bred samverkan mellan bland annat förvaltningar, bolag, akademi, näringsliv och den ideella sektorn. Stadstriennalen återkommer vart tredje år. Syftet är lyfta Göteborg som design- och arkitekturstad nationellt och internationellt.

Mer att läsa