Gå till innehållet

Spårvägen i Lund får Trafikverkets arkitekturpris

En 5,5 km lång spårvägslinje mellan Lund och Brunnshög får priset för omgestaltning av befintliga gaturum och hög arkitektonisk kvalitet utmed hela anläggningen.

I december 2020 blev Lund en helt ny spårvagnsstad med en spårvägslinje mellan centrala Lund och den nya forskningsanläggningen ESS i Brunnshög. På Arkitekturgalan den 7 april fick spårvägen Trafikverkets arkitekturpris. Bakom projektet står medarbetare på Lunds kommun och konsultföretaget Atkins.

– Vi är särskilt glada över att Lunds kommun gav oss den tid vi lagt på att grotta ner oss i den här frågan, sa Fredrik K Karlsson från Atkins vid prisutdelningen.

Den 5,5 km långa spårvägslinjen med nio hållplatser börjar vid Lunds C och fortsätter längs det så kallade Kunskapsstråket förbi bland annat sjukhuset och LTH till den växande stadsdelen Brunnshög och forskningsanläggningarna MAX IV och ESS.

Juryn anser att arkitekterna i projektet på ett skickligt sätt har återbrukat och omgestaltat befintliga gaturum och höjt de estetiska kvaliteterna utmed hela den arkitektoniska anläggningen. ”Spårvägen i Lund är ett föredömligt exempel på hur en kollektivtrafikanläggning kan bli ett stadsbyggnadselement som sträcker ut staden utan att skapa barriärer”, skriver juryn i sin motivering.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut vartannat år för att uppmuntra bra utformning inom infrastruktur med långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Priset administreras av Sveriges Arkitekter.

– Spårvägen i Lund har lyckats med ett till synes omöjligt uppdrag, att passa in spårbunden kollektivtrafik i en stadskärna med höga kulturhistoriska värden, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och juryns ordförande.

Lunds kommun har byggt spåranläggningen och angränsande bil-, gång- och cykelvägar.

Den upphöjda vita linjen i granit avgränsar de gräsbeklädda spåren som fördröjer regnvatten.

 

Mer att läsa