Nyheter

”Sorgligt att se historien sjunka ner i havet”

12 april 2019

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter för att berätta om sina favoriter och mindre lyckade besöksmål. Här delar Karin Sjödin, landskapsarkitekt på Varbergs kommun, med sig av sina tips.

Annons
Foto Gwenael Piaser

Markusplatsen i Venedig drabbas av återkommande översvämningar.

 

Karin Sjödin. Foto: Privat

Vilket är ditt favoritrum?

Annons

– Mina favoritrum är förknippade med upplevelser och aktiviteter som jag gillar att göra och där platsen förstärker upplevelsen. En sommarmorgon i Kärleksparken blir därför en personlig favorit. Det är en naturpark med ängsytor och stora träd och en personligt möblerad glänta där det finns möjlighet för frukost och yoga följt av ett morgondopp.

Kärleksparken i Varberg ligger Karin Sjödin varmt om hjärtat. Foto: Malin Palm

Vilken plats har inneburit en arkitektonisk besvikelse för dig?

– Jag åker nog inte tillbaka till Venedig. Vi var där i fjol, strax efter översvämningarna och fick gå längs spänger över Markusplatsen som var täckt med vatten. Det är en otrolig historisk miljö fylld av vackra platser, men som besökare får man en sorglig bild av hur historien sjunker ner i havet. Det var också uppenbart att staden inte klarar av att ta emot fler turister. Sedan var Ørestad, stadsdelen utanför Köpenhamn, en besvikelse när jag var där för tio år sedan. Det var blåsigt, ödsligt och inte trivsamt. Det bestående intrycket var en stadsdel som bestod av enskilda intressanta objekt men som saknade en omsorg om livet mellan husen. Men jag återbesöker gärna Ørestad för att se hur det har utvecklats.

Den prisade byggnaden Åttan ritad av Bjarke Ingels Group ligger i Ørestad. Foto: Frans Drewniak

Park am Gleisdreieck i Berlin är en favorit hos Karin Sjödin. Foto: Christo Libuda

Annons

Vilken plats återvänder du helst till?

– Jag som jobbar i kommunal verksamhet vet hur svårt det kan vara att få till nya urbana parker på grund av markkonkurrensen. Men större urbana parker bidrar med så mycket för en stad i form av god livsmiljö, mötesplatser, ekologiska nyttor, aktiviteter, förbättrad hälsa hos medborgarna och identitet för stadsdelen de finns i. Därför väljer jag Park am Gleisdreieck i Berlin som en plats jag gärna besöker igen.

– Sedan är Ålesund i Norge en fantastisk stad med sitt läge intill havet och dess jugendarkitektur. Staden brann ned i början på 1900-talet, men staden byggdes upp på nytt i den tidens stilideal. Det är härligt att vandra runt där och titta på de små fina detaljerna på husen.

Norska staden Ålesund är känd för sin jugendarkitektur. Foto: sgm

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel