Gå till innehållet

Söktrycket på arkitektutbildningarna har minskat

Antalet förstahandssökande till landets arkitektutbildningar har minskat. I år var det 3 137 personer som hade någon av de tio arkitektutbildningarna som sitt förstahandsval. Det är drygt elva procent färre än för fem år sedan.

Söktrycket till de olika utbildningarna för arkitekter, landskapsarkitekter, planeringsarkitekter och inredningsarkitekter har gått lite upp och ner de senaste åren men för åtta av utbildningarna gäller att antalet förstahandssökande i år är mindre än år 2014.

Arkitektutbildningen vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, sticker dock ut genom att i år ha fler sökande än skolan någonsin haft den senaste femårsperioden. 554 personer hade arkitektskolan på LTH som sitt förstahandsval 2019.

– Vi vet inte säkert varför söktrycket ökat de senaste åren. Förhoppningsvis handlar det om att vi har ett gott rykte. Det är roligt att det sammanfaller med att vi har fått utöka antalet platser på utbildningen till drygt 72 igen efter att vi för några år sedan tvingades dra ner till 60, säger Tomas Tägil som nyligen tagit över rollen som skolchef vid arkitektutbildningen efter Christer Malmström.

Störst tapp i antal förstahandssökande har skett på SLU i Alnarp. För fem år sedan var det 148 personer som hade landskapsarkitektutbildningen där som sitt förstahandsval och sedan har siffran legat ett bit över hundra. I år var det 78 förstahandssökande till de drygt 60 platserna.

– Vi har haft en nedåtgående trend men vi tycker inte att nedgången är så dramatisk. Vi har inte haft några riktade marknadsföringsinsatser för landskapsarkitektutbildningen på sistone, säger Margit Nothnagl, fakultetsdirektör på SLU.

I år lanserade SLU dessutom ett nytt treårigt program för landskapsingenjörer i Uppsala.

–  Det har dragit något mer. Det lockar troligtvis dem som vill jobba mer tillämpat i förvaltningen, säger Margit Nothnagl.

Hon är inte orolig för att söktrycket ska fortsätta att minska.

– Vi tror att det går åt rätt håll igen. Det finns ett stort intresse för landskapsarkitektur och våra studenter får bra jobb efter utbildningen, säger Margit Nothnagl.

Utöver LTH bryter Chalmers och UMA av från den nedgång som skett det senaste året genom att ha något fler sökande i år än i fjol. 531 personer hade Chalmers arkitektutbildning som sitt förstahandsval 2019 och till UMA sökte 196 personer i första hand.

KTH är fortfarande den utbildning som har flest antal förstahandssökande. Detta trots att årets 836 förstahandssökande är en minskning med nästan 100 sedan femårsperiodens toppnotering år 2018. Arkitektutbildningen vid KTH har en tidigare toppnotering från höstterminen 2013 då 1 010 personer hade programmet som sitt förstahandsval.

Mer att läsa