Nyheter

Sökes: Arkitektursektionens förlorade historia

7 januari 2020

När Arkitekturskolan i Stockholm brann 2011 gick stora delar av Arkitektursektionens arkiv upp i rök.
Inför 110-årsjubileet, 2020, vill sektionen ha hjälp att återskapa sin historia.
– Vi är intresserade av allt material som tidigare studenter kan tänkas ha, säger ordförande Markus Clasén.

Annons
Foto Anton Andersson

Nästan allt av studentkårens material gick förlorat i branden. Bronsklockan, en gåva från mottagningsgruppen till sektionen inför 100-årsjubileet, var en av få saker som klarade sig.

Tidigt på morgonen den 4 maj, 2011, börjar Arkitekturskolan på Östermalm brinna. Branden börjar i närheten av aulan och utvecklar sig snabbt; delar av skolan blir totalförstörda. Senare samma dag står flera oroliga studenter utanför skolan och bevakar släckningsarbetet.

– Var det den här du menade? säger en av brandmännen som precis kommit ut från byggnaden.

Frågan är riktad till dåvarande studenten Amanda Ersson och i famnen bär brandmannen en bronsklocka. Det ska senare visa sig att klockan som var en gåva till Arkitektursektionen i samband med 100-årsjubileet, 2010, och som Amanda Ersson var med och tog fram, är en av få saker som tillhör sektionen som har klarat branden.

Annons

I dag, snart tio år senare, är planerandet inför 110-årsjubileet i full gång.

Förutom traditionsenlig sittning och en jubileumssångbok, så vill sektionen med hjälp av tidigare studenter samla in så mycket historiskt material som möjligt.

– Det känns väldigt ledsamt att så mycket av vår historia försvann i branden. Vi vet så lite om vilka vi har varit, säger Arkitektursektionens nuvarande ordförande Markus Clasén.

Arkitektursektionens ordförande Markus Clasén och vice ordförande Vendela Folke. Foto: Anton Andersson

Satt du som kassör 1975 eller vet något om hur sektionen firade jul förr i tiden? Tveka då inte att höra av dig, är deras budskap. Det spelar inte heller någon roll i vilken form materialet kommer in. Dokument, muntliga berättelser, nyskrivna krönikor – allt är av värde när det handlar om att återskapa den historia som gått förlorad.

– Det är inte bara utbildningen som formar vem du blir. Studentlivet spelar också en stor roll. Vi tror också att det i någon utsträckning speglar sin samtid och därför känns det väldigt intressant att få in berättelser om hur det var förr, säger Markus Clasén och får medhåll av vice ordförande Vendela Folke:

Annons

– Många beskriver studentåren som en väldigt speciell tid i livet och när vi träffar gamla KTH:are så har de ofta mycket att berätta. Vi hoppas verkligen att de historierna kommer fram, säger hon.

Förhoppningen är att det nya material ska kunna arkiveras, gärna digitalt, och bli början på en ny historieskrivning för Arkitektursektionen.

Arkitektursektionen på KTH

Arkitektursektionen är en del av THS (Tekniska Högskolans Studentkår). 

Kåren och sektionen arbetar för att göra studentlivet så rikt som möjligt. 

Arkitektursektionen är en idéell förening och startade 1910.

Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel