Nyheter

Slopad karensdag ska hindra smitta

13 mars 2020

Karensdagen vid sjukdom slopades i veckan. Murman arkitekter i Stockholm ser redan en hög sjuknärvaro och diskuterar hemarbete individuellt med de anställda.

Annons
Foto Privat

Erik Hovlin, Ulla Alberts och Helena Andersson, ledningsgruppen på Murman arkitekter, tog en walk and talk för att diskutera hur de ska agera med anledning av det nya coronaviruset.

I onsdags kom beskedet från regeringen att karensdagen slopas med omedelbar verkan och för två månader framåt. Det betyder att Försäkringskassan betalar den första sjukdagen, därefter betalar arbetsgivaren en veckas sjukpenning enligt lag och eventuella kollektivavtal. Syftet är att hindra sjuka att föra vidare smitta av det nya coronaviruset.

Ledningsgruppen på Murman arkitekter tog idag sitt gruppmöte under en promenad  för att bland annat diskutera hur de ska agera med anledning av smittorisk på arbetsplatsen. Helena Andersson i ledningsgruppen tycker att beslutet att slopa karensdagen var klokt.

– Det är helt klart att arkitekter jobbar småförkylda ibland. Vi jobbar mot viktiga deadlines, men nu antar jag att de flesta tänker annorlunda. Betydligt fler än vanligt är hemma med förkylningssymptom nu, säger Helena Andersson.

Annons

Däremot tror hon inte att den slopade karensdagen är avgörande för om arkitekter stannar hemma eller inte.

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma med alla typer av förkylningssymptom är nog det som framförallt kommer att öka frånvaron, säger hon.

Redan tidigare i veckan undersökte ledningsgruppen på Murman arkitekter  hur hemsituationen för de anställda ser ut om de skulle komma att stänga kontoret.

– Vi följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer om att man ska stanna hemma med alla förkylningssymptom. Istället tar vi diskussioner om att jobba hemifrån individuellt och hjälper till att underlätta det i så fall.

Nästa vecka har  ledningsgruppen ett möte med fackklubben.

– Vi ska höra med facket att vi har en samsyn i det här, säger Helena Andersson.

Annons

Hon säger också att om Folkhälsomyndigheten kommer med nya riktlinjer, eller om skolorna stängs, så kommer de att diskutera frågan igen.

– Men än så länge stänger vi inte. Verksamheten och Sverige måste kunna rulla på.

Coronaviruset – det gäller på arbetsplatsen

Den 11 mars slopades karensdagen för sjuka för två månader framåt och Försäkringskassan ersätter under den perioden den första sjukdagen.

En arbetstagare som blir uppmanad att stanna hemma har rätt till full lön och måste vara tillgänglig för arbete.

Den som konstaterats sjuk får sjuklön enlig lag och kollektivavtal. En person som är smittad men kan jobba kan få smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Här kan du läsa Sveriges Arkitekters råd om vad som gäller på arbetsplatsen angående risker för smitta på arbetsplatsen.

Annons

Nina Gunne

Gå till nästa artikel