Nyheter

Skifferbeklädd kulle på plats i London

27 juni 2019

Japanska arkitekten Junya Ishigami låter sin paviljong växa fram ur marken i Kensington gardens.

Annons
Foto Iwan Baan

I sin utformning av paviljongen gör Junya Ishigami taket till viktigaste rumsbildande element och låter det skifferklätt stiga upp ur landskapet som en klippa.

Att formge paviljongen utanför Serpentine gallery i Kensington gardens i London är ett hedersuppdrag sedan nitton år. I år har den japanska arkitekten Junya Ishigami fått äran att rita Serpentine pavillion och den 21 juni avtäcktes den skifferklädda och organiskt formade strukturen.

Den japanska arkitekten Junya Ishigami har arbetat på Sanaa i Japan och startade eget företag 2004. Han fick år 2010 ta emot det prestigefulla priset Guldlejonet på Arkitekturbiennalen i Venedig. Han är känd för sina experimentella strukturer som tolkar traditionell arkitektur och speglar naturfenomen. Han hämtar mycket inspiration från olika typer av takkonstruktioner från hela världen och söker i sin arkitektur en harmoni mellan strukturer som byggs av människan och de som redan finns i naturen.

Ishigamis design för årets Serpentine pavillion består av ett böljande tak som verkar växa upp ur landskapet. Ett grottliknande och stillsamt rum som bildas inunder.

Annons

Ishigami beskriver själv sin design som en bakgrund till ett naturligt landskap, som om taket har vuxit fram ur landskapet som en klippa i ett landskap. Han har försökt kombinera traditionell arkitektur med moderna metoder och koncept för att ”create in this place an expanse of scenery like never seen before”.

Paviljongen står i Kensington gardens till den 6 oktober.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel