Nyheter

Skaras stadsarkitekt: Därför polisanmälde jag Bert Karlsson

29 april 2019

Anders Kyrkander har inget emot att stå till svars när det stormar runt hans yrkesroll som stadsarkitekt – tvärtom. Han fungerar gärna som kommunens ansikte utåt i flera frågor.
Men när han tidigare i april blev påhoppad av Bert Karlsson i sociala medier kände han sig tvungen att agera.

Annons
Foto Skara kommun

Skaras stadsarkitekt Anders Kyrkander går vidare till en chefstjänst i Mullsjö.

– Jag är så jävla glad!

Bert Karlsson jublar och sträcker upp båda armarna i luften. Sen deklarerar han för sina tittare att Anders Kyrkander har fått sparken. Klippet från Youtube-kanalen Berts värld har i skrivande stund setts strax över 55 000 gånger.

Men Skaraprofilens påstående är falskt. Det slår både Anders Kyrkander själv och Skaras kommunledning fast. Anders Kyrkander går vidare till en befattning som samhällsbyggnadschef i Mullsjö, och lämnar därför kommunen efter sex år som stadsarkitekt.

Annons

– Det är frågan om en hämnd för de beslut som nämnden fattat under min tid i Skara. Jag kände mig tvungen att markera, säger Anders Kyrkander som polisanmälde Bert Karlsson för förtal.

Skillnaden den här gången, jämfört med alla andra gånger han fått klä skott för något i sin roll som stadsarkitekt, menar Anders Kyrkander är det stora genomslaget Bert Karlsson har via sin kanal.

– Vi har en debattsituation i dag, där åsikter väger lika tungt som fakta. Lögnen behöver bara låta trovärdig, medan verkligheten behöver beskrivas i all sin komplexitet, vilket ger lögnen ett försprång. Få av de som använder fria kanaler till att sprida falsk information ställs till svars. Jag är rädd att vi blir tyckarnas och trollens rov, och att det i förlängning leder till en urholkning av vad vi skulle kunna kalla för ett tjänstemannaetos, säger han.

Lögnen behöver bara låta trovärdig, medan verkligheten behöver beskrivas i all sin komplexitet, vilket ger lögnen ett försprång

Anders Kyrkander tycker samtidigt att det är viktigt att han kan fungera som ansiktet utåt för Skara i flera frågor. Han har inget emot att stå som ansvarig när kommunens invånare eller privata aktörer är upprörda.

– Ibland kan det vara otacksamt, men oftast är det en fantastisk möjlighet för att få prata om samhällsbyggnadsprocessen. Skillnaden nu, med Bert, är som sagt det personliga påhoppet och det stora mediagenomslag han har.

Annons

Till Skaraborgs läns tidning, som var först med nyheten, har Skövdes chefsåklagare Carsten Helland berättat att ingen förundersökning kommer att inledas.

– Förtal ska bara utredas om det är påkallat från allmän synpunkt. Det innebär att det ska ha fått stor omfattning eller drabbat någon väldigt hårt, säger han till tidningen.

Anders Kyrkander är inte nöjd med att hans anmälan lades ner. Han menar att rollen som myndighetsperson ibland kan vara väldigt utsatt, och att det därför är viktigt att det finns en tydlighet kring hur man får uttrycka sig riktat mot en sådan person.

– Är det rimligt att man kan sitta och fabulera fritt om någon och dess yrkesutövning? Hur mycket skada måste en person lida för att det ska räcka till åtal?

Bakgrunden till konflikten ska vara ett antal ärenden som rör Bert Karlsson och Skara kommun, vilket lokalpressen skrivit om flera gånger.

Enligt Anders Kyrkander har det inte funnits några tveksamheter kring de fall som rört Bert Karlssons verksamheter.

Annons

– Ibland har man suttit med ett ärende där det känts jobbigt att ingripa även om lagen säger så, eller där man tvekat om det allmänna intresset verkligen ska få inskränka de privata möjligheterna. Det här är inga sådana fall. Det är klara ärenden, där vi har haft goda skäl att ingripa, säger Anders Kyrkander

Den bilden delar inte Bert Karlsson. När Arkitekten ringer upp honom räknar han upp flera exempel då han känt sig personligt fördelad. Han står han dessutom fast vid att Kyrkander fått sparken. Trots att arbetsgivaren har dementerat just det.

– Det är ett svepskäl, säger han.

I Youtube-klippet går Bert Karlsson till hårt angrepp och kallar Kyrkander bland annat för “en sopa” och “en fullständig katastrof”.

Uttalande som han inte backar ifrån.

– Jag står för det här.

Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel