Nyheter

Prisbelönta Skälsö arkitekter lägger ner

7 februari 2019

De har vunnit både Villapriset och Ung svensk arkitektur men den 31 januari lade Skälsö arkitekter ner verksamheten.
– Vi gör som rockbanden, säger ägaren och grundaren Joachim Kuylenstierna.

Annons
Annons
Foto Jonas Malmström

Skälsö arkitekter blev dubbelt prisade på Arkitekturgalan 2017 och blev senare inbjudna att göra en egen utställning på Venedigbiennalen 2018.

Det var år 2010 som den omskrivna entreprenören och Gotlandsprofilen Joachim Kuylenstierna grundade Skälsö arkitekter med huvudsyfte att exploatera Bungenäs på norra Gotland.

År 2017 stod fem av företagets arkitekter, Erik Gardell, Lisa Ekström, Mats Håkansson, Axel Wolgers och Joel Phersson, på scenen på Arkitekturgalan och fick ta emot både Villapriset och priset Ung svensk arkitektur för arkitektkontorets insatser i det gamla militärområdet.

– Vi har vunnit alla priser som arkitektfirmor velat vinna på en livstid, säger Joachim Kuylenstierna till tidningen Hela Gotland apropå hans beskrivning att göra som rockbanden och lägga ner när man är på topp.

Annons
Annons

Vid nerläggningen bestod Skälsö arkitekter av Mats Håkansson, Erik Gardell, Joel Persson, Lisa Ekström och Joachim Kuylenstierna. Arkitektkontorets lokaler i centrala Visby har redan tagits över av ett IT-företag.

Enligt meddelande på det nedlagda företagets hemsida fortsätter alla att arbeta med arkitektur men i nya konstellationer och på nya platser. Grundaren Joachim Kuylenstierna, som det senaste året varit i hetluften med anledning av hans försäljning av ubåtshamnen i Fårösund, är bland annat vd för fastighetsföretaget Fastator. Mats Håkansson och Joel Persson har startat arkitektkontoret Ateljé Ö i Visby.

– Det känns oerhört inspirerade och vi känner ett stort stöd ifrån våra före detta kollegor och samarbetspartners, säger Mats Håkansson i ett pressmeddelande.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel